Dodik očekuje puk Oružanih snaga BiH 9. januara

Dodik očekuje da svi iz Republike Srpske odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav o Danu RS-a (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik zatražio je da Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH i njegovi pripadnici učestvuju u aktivnostima predviđenim programom obilježavanja Dana Republike Srpske i poručio da će se, u suprotnom, smatrati da su Oružane snage BiH neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj.

U međuvremenu je potvrđeno da će pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati u obilježavanju Dana Republike Srpske.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je potvrdilo da će vojni orkestar – bend Banja Luka svirati na ceremonijalnim aktivnostima 8. i 9. januara 2017. godine, između ostalog, pri odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske, Narodnooslobodilačkog rata i civilnim žrtvama posljednjeg rata.

“Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućavajući da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućavajući se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik, a prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

Izetbegović: Ne dolazi u obzir

O istom pitanju oglasio se i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, poručivši da ne dolazi u obzir da pripadnici Oružanih snaga BiH učestvuju u obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Naravno da to ne dolazi u obzir jer to bi bilo suprostavljanje odlukama Ustavnog suda i ne bi bilo po zakonu BiH. Ne bi trebalo da ignorišu i prkose odlukama Ustavnog sada BiH i zato ne bih da špekulišem o sankcijama jer se to ne bi smjelo desiti”, rekao je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, ujedno i predsjedavajući tog tijela, podsjetio je da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila novi Zakon o proslavi 9. januara kao dana tog bh. entiteta, a koji je važeći i ni od koga nije osporen.

Ocijenio je da je pozivanje na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine zbog zabrane pripadnicima Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH da učestvuju na manifestacijama na obilježavanju Dana Republike Srpske “potpuno nezakonito”.

On je, u izjavi za Fenu, iznio stav da će “ovo biti uvod u veoma ozbiljno zaoštravanje političkih prilika u BiH” te je najavio da će “razmisliti o mogućim potezima”.

“Prema vojnicima i oficirima, pogotovo onima koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske, imamo obavezu da im omogućimo učestvovanje u svim manifestacijama povodom obilježavanja 9. januara. Ko vjeruje da će na silu biti u stanju da srpskom narodu određuje datume koje će slaviti, a koje ne, strašno griješi”, kaže Ivanić.

Dodik: Svi stoje iza 9. januara

Obrazlažući svoj stav, Dodik je poručio je da Republika Srpska obilježava svoj dan 9. januara, da sve entitetske institucije – predsjednik, Narodna skupština, Vlada stoje iza tog datuma, baš kao i sve političke stranke koje su se dogovorile da se taj praznik obilježava, a što je kroz referendum koji je podržao cijeli narod pretočeno u zakon koji je stupio na snagu.

“Za nas je neprihvatljivo da ministar odbrane BiH na ovaj način krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH, bez obzira što sebi pokušava da pribavi snagu, i mi odbacujemo bilo kakvo selektivno dozvoljavanje učešća pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH”, rekao je Dodik.

Očekuje da svi iz Republike Srpske odgovorni za formiranje vojske i upravljanje vojskom jasno iskažu svoj stav, a od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Bio bih veoma zahvalan ukoliko bi to učinio jer je riječ o jednom veoma delikatnom trenutku u kome se pokušava prekinuti tradicija vezano za obilježavanje važnih datuma, a najvažniji datum je 9. januar, jer da nije bilo 9. januara ne bi bilo ni Vojske Republike Srpske, a onda ne bi bilo nikakvih obilježavanja, ne bi bilo smisla ni da postoji Treći pješadijski Republika Srpska puk”, rekao je Dodik.

“Јasno je da se radi o udaru na Republiku Srpsku na ovaj način. Neprihvatljivo je da Ministarstvo odbrane BiH odlučuje o tome i tumači propise i zakone. Oni koji donose zakone ovdje u Republici Srpskoj – to su poslanici Narodne skupštine – u tom pogledu su se i odredili i donijeli zakon o Danu Republike Srpske”, dodao je Dodik.

‘Simbolično učešće’

Po njemu je planirano učešće Trećeg pješadijskog puka na smotri u ponedjeljak “simbolično učešće, imajući u vidu da se žele okupiti svi kapaciteti koji su bili na raspolaganju u procesu formiranja Republike Srpske i oni koji postoje danas”.

“Ukoliko puk izostane iz obilježavanja smatraćemo da su se naši kadrovi u tim strukturama opredijelili da nisu oni koji su spremni i sposobni da njeguju tu tradiciju. Oružane snage BiH na ovaj način, neučešćem, smatraćemo da su neprijateljski nastrojene prema Srpskoj”, poručio je Dodik.

Još je najavio da će, “u slučaju svakog nezakonitog procesuiranja na nivou BiH u ovom slučaju, svako biti stavljen u zaštitu institucija Republike Srpske”.

“Nećemo ostaviti nijednog našeg čovjeka nezbrinutog u tom pogledu. Materijalno i u svakom smislu stojimo iza njih u eventualnim postupcima. Ovo je važan trenutak i pozivam sve one koji su mogli da stoje u rovovima i bore se za Republiku Srpsku da ne ostanu sada usmjereni ka tome samo da očuvaju neke svoje statuse, nego da se ponašaju dosljedno, kako to i treba”, poručio je Dodik.

Izvor: Agencije