Hadžibajrić: Početak nečeg novog u BiH

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić kazao je za Al Jazeeru kako postoji mogućnost da sedam nezavisnih općinskih načelnika iz Federacije BiH nastupe zajedno na općim izborima u BiH 2018.

“Ovih sedam načelnika možda budu začetnici nečega novog, ne samo u FBiH, nego i RS-u. Postoji ideja i da se to formalizira“, rekao je Hadžibajrić.

On je govorio nakon što je prisustvovao radnom sastanku ambasadora Evropske unije u BiH Larsa-Gunnara Wigemarka sa sedam nezavisnih načelnika u FBiH.

Hadžibajrić je rekao da se na sastanku govorilo o lokalnoj samoupravi. Potvrdio je da u planu nije stvaranje nove političke stranke.

“Mi smo njima skrenuli pažnju da smo bili poprilično zapostavljeni. Suština problema u BiH, to sam im rekao otvoreno, je što očito ne poznaju problematiku koja se dešava na terenu. Kuća se ne pravi od krova, ona se pravi od temelja. U jednom momentu sam Wigemarku rekao kako mi ga je žao, s obzirom s koliko bezobrazno neobrazovanih tipova ima kontakata i pokušava nešto napraviti. Odgovor nisam dobio. Nikad Reformsku agendu nismo vidjeli, a ako su viši nivoi vlasti zaduženi za to, onda zašto ja dobijam svaki dan najmanje po deset upitnika koje moram da ispunim? Kako se rješava ovaj ili onaj problem, kako se dobija urbanistička dozvola, koliko procedura traje…“, istakao je Hadžibajrić.

‘Pogrešni koraci EU-a’

Dodao je da su čelnici EU-a tek nakon lokalnih izbora u BiH u oktobru 2016. shvatili da su cijelo vrijeme možda išli pogrešnim koracima.

“Prije godinu dana su ovdje dolazili američki senatori, bilo je 13 republikanaca, gdje sam im otvoreno rekao: ‘Ako ste došli da me pitate kakva je situacija u BiH, otiđite tim i tim načelnicima opština u BiH, bez obzira radi li se o FBiH ili RS-u. Ako budete išli na viši nivo, svi će vam reći da je to ekstra i super. Međutim, oni koji su direktno u kontaktu s građanima znaju kakva je [situacija]“, tvrdi on.

Ranije je saopćeno da se na sastanku s Wigemarkom razgovaralo o lokalnoj samoupravi, mogućnosti razvoja i uređenja u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Reformskoj agendi. Wigemark je načelnicima pružio podršku.

Načelnici su tokom razgovora upozorili da nikada nisu vidjeli tekst Reformske agende u BiH. Smatraju da se tokom suštinskih promjena u društvu moraju uvažiti mišljenja nižih nivoa vlasti, pa tako i u slučaju reformskih promjena, istakla je ranije načelnica Općine Visoko Amra Babić.

“Mi smo, naravno, razgovarali o načinu našeg budućeg rada, ali i o našem političkom djelovanju. Nije bilo govora o formiranju nove stranke. Ne želimo novu stranku, jer smatramo da je naša politička scena opterećena prevelikim brojem političkih opcija i da građani to ne žele“, rekla je Babić.

Izvor: Al Jazeera