Da li će u proslavi 9. januara učestvovati Oružane snage BiH

Za one koji nisu iz Banje Luke i ovog 9. januara opet će se odigrati, odšetati i odpričati nekakva parada-šarada, piše autor (Al Jazeera)

Bosanskohercegovački entitet Republika Srpska organizira proslavu 9. januara, kojeg vlasti obilježavaju kao Dan RS-a, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluku da je njegovo obilježavanje protivustavno i diskriminirajuće prema nesrpskom stanovništvu.

Planirana je vojna i civilna parada 9. januara, a vlasti tog eniteta donijele su odluku da je to, kako su ga nazvali, republički praznik i neradni dan.

I dalje nije jasno hoće li na paradi u Banjoj Luci učestvovati pripadnici Oružanih snaga BiH.

Iz Oružanih snaga BiH još nema službenog stava. Iz Kabineta za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH potvrđeno je da su primili dva zahtjeva iz RS-a. 

Jedan se odnosi na učestvovanje pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga BiH 8. januara, kada se polažu vijenci na spomen-obilježja poginulih boraca.

Drugi zahtjev se odnosi na obilježavanje 9. januara. Međutim, s obzirom na to da su još neradni dani za državne institucije, ni na jedan od ta dva zahtjeva nije odgovoreno.

Prethodnih godina vojnici Trećeg puka Oružanih snaga BiH učestvovali su u polaganju cvijeća na spomen-obilježja, ali dan ranije, 8. januara. 

‘Dan RS-a obilježavat će se kao nikad do sada’

Međutim, Boris Jerinić, zamjenik ministrice odbrane BiH tvrdi da je situacija jasna.

“Ovdje je riječ o politizaciji situacije. Aktivnosti pripadnika Trećeg puka su i obilježavanje Dana RS-a, njegujući tradiciju Vojske RS-a. U aktivnostima Puka stoji da obilježavaju Dan Vojske RS-a, Slavu RS-a i isto tako i Dan RS-a. Politizacija određenih datuma dovela je do toga da će se Dan RS-a obilježavati kao nikad do sada. Aktivnosti Trećeg puka se odobravaju na godišnjem nivou, a za Treći puk stoji da obilježava 9. januar”, kaže Jerinić.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Paramenta BiH Šefik Džaferović navodi da od vojnika očekuje poštivanje odluke Ustavnog suda. Upozorio je da bi se pripadnici Oružanih snaga BiH koji bi učestvovali u proslavi 9. januara upustili u sferu krivične odgovornosti.

“Svako ko bi imao bilo kakvu aktivnost vezanu za obilježavanje 9. januara, za koji je Ustavni sud utvrdio da je neustavan, upušta se u rizik da počini krivično djelo koje je sankcionisano Krivičnim zakonom BiH. Onaj ko doprinosi kršenju odluke Ustavnog suda BiH čini krivično djelo. Ne bih nikome savjetovao da se upušta u takvu vrstu aktivnosti”, naveo je Džaferović u razgovoru za TV1.

Ustavni sud BiH poništio referendum

Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio je rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine o Danu RS-a, navodeći da je referendum “proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine, za koju je Ustavni sud utvrdio da nije usuglašena s Ustavom Bosne i Hercegovine, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri iz septembra 2016. godine.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 25. novembra 2015. ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima RS-a i naredio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Narodna skupštine RS-a dobila je rok od pola godine da sporni član Zakona o praznicima, koji se odnosi na 9. januar kao Dan RS-a, usaglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Referendum o 9. januaru održan je u RS-u 25. septembra iako je Ustavni sud izrekao mjeru njegove zabrane.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dosad je saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u.

Prošle sedmice ispitan je i Milorad Dodik, predsjednik RS, u svojstvu osumnjičenika u sklopu istrage u predmetu koji se odnosi na krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH, odnosno nezakonito organizovanje referenduma o Danu Republike Srpske.

Izvor: Al Jazeera