Zvizdić: Preustroj BiH po Daytonu, a ne po etničkim principima

Evropski parlament razmatrat će rezoluciju o BiH (Anadolija)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se s izvjestiteljem Europskog parlamenta za ovu državu Cristianom Dan Predom.

Oni su razgovarali o rezoluciji o BiH koju će Europski parlament razmatrati za nekoliko dana, a na koju su parlamentarci uložili stotine amandmana.

Zvizdić je rekao kako je većina prihvatljiva, ali i kako petnaestak amandmana nije bazirano na činjenicama, ističući da problem radikalizma u BiH ne treba preuveličavati.

Dodao je kako se u nekoliko amandmana koristi pojam federalizma, koji se u BiH tretira na različite načine.

On je istakao kako su vlasti u BiH opredijeljene za poštivanje ustroja BiH na temeljima Dejtonskog sporazuma, a eventualni budući dogovor o državnom preustroju ne može biti temeljen ni na kakvim podjelama teritorija po etničkim principima.

„Ako i kada dođe do novoga političko-administrativnog uređenja BiH, ono može biti samo bazirano na principima evropskog regionalizma, na principima multietničkih i evropskih regija baziranih na kriterijima ekonomije, dobre saobraćajne povezanosti i tako dalje, a ne nikako na etničkim principima“, istakao je on.

Dan Preda: Ne blokirati reforme

Dan Preda je kazao da su eventualne političke reforme isključivo stvar unutrašnjeg dogovora u BiH te kako Europski parlament ništa ne nameće, ali pokazuje izrazito zanimanje za stanje u toj državi, o čemu svjedoči i veliki broj uloženih amandmana na Nacrt rezolucije.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za BiH kazao je kako se u rezoluciji iznose „različiti principi i alternative“.

„Ali, u konačnici je na domaćim političarima u BiH da, ako žele, iskoriste neki od spomenutih modela. Samo bih rekao kako nije dobra ideja da se ovakva politička pitanja koriste kao izgovor za blokadu socioekonomskih reformi“, dodao je Dan Preda.

Izvor: Al Jazeera i agencije