Vidošević negirao krivicu za višemilionsku korupciju

Nadan Vidošević
Vidošević je priznanja suosumnjičenika nazvao komičnim (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević kazao je na početku suđenja u tzv. aferi Remorker da nije kriv za izvlačenje najmanje 39 milijuna kuna (blizu 5,1 milijuna eura) iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

“Ne osjećam se kriv”, kazao je Vidošević pred sudskim vijećem suca Zdravka Majerovića nakon što mu je tužiteljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Petra Parlov pročitala optužnicu na zagrebačkom Županijskom sudu, prenosi Hina.

Nagodbe s tužilaštvom

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015. predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milijuna kuna, a među optuženima je i njegova dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel.

Osim Vidoševića i Peternel na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.

Četvero suoptuženika ranije je priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. 

To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i ‘oprani’ novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Vidošević priznanja smatra komičnim

Vidošević je ranije govorio da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a tvrdio je i da će srušiti optužnicu.

Kada je krajem rujna sud potvrdio optužnicu u ovom slučaju, Vidošević je priznanja svojih suosumnjičenika nazvao komičnima, ponavljajući da nije kriv te da je žrtva represivnog aparata.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Izvor: Agencije