Varadi ne vjeruje u reviziju tužbe BiH protiv Srbije

Varadi kaže da bi morala da postoji zaista krupna činjenica koja povezuje Srbiju sa genocidom u Srebrenici kako bi se postupak obnovio (AP)

Da bi se obnovio postupak po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, morala bi da postoji nova činjenica koja bi ukazivala na to da je Srbija imala genocidnu namjeru u Srebrenici, rekao je za Politiku Tibor Varadi, nekadašnji zastupnik Srbije u sporu sa BiH.

Povodom najava iz Sarajeva da se razmišlja o podnošenju zahtjeva za reviziju spora, Varadi kaže da nije dovoljno da postoji neka nova činjenica u vezi sa tim, da bi Međunarodni sud prihvatio zahtjev BiH za reviziju spora sa Srbijom, već da to bude bitna činjenica takva da može da utiče na drugačiju odluku od one kojom je Srbiju 2007. godine oslobodio odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Sud će odmah na početku da ocjeni da li je činjenica takve težine, dodaje Varadi, danas profesor međunarodnog prava.

Povodom tvrdnji Geoffrey Nicea, bivšeg tužioca Haškog tribunala da postoje novi dokazi nađeni nakon 2007. godine i da je to temelj za podnošenje novog zahtjeva, Varadi kaže da bi morala da postoji zaista krupna činjenica koja povezuje Srbiju sa genocidom u Srebrenici.

Nadležnost ograničena na genocid

Beznačajno je da se dokazuje da li je Srbija podržavala vojsku RS-a, jer je nadležnost suda ograničena na genocid. Mora se dokazati genocidna namjera države Srbije, kaže on.

Varadi dodaje da je “lestvica” na Međunarodnom sudu pravde jako visoka i da bi moralo da se dokaže da je Srbija inspirator Srebrenice.

“Teško mi je da zamislim takvu činjenicu, ali naravno ne znam šta zna Geoffrey Nice. Jedino što je relevantno za sud jeste genocid. Lesvica je vrlo visoka”, istakao je on.

Upitan da li misli da je to nedostižno za BiH, Varadi kaže: “Da. Ne smatram verovatnim da će biti revizije, ali bi ipak trebalo da čujem šta je ta činjenica koju podnose, ako je podnose”.

Izvor: Agencije