Troškovi posjete Grabar-Kitarović SAD-u 9.900 eura

Nadležna komisija istražuje detalje putovanja Kolinde Grabar-Kitarović u Washington (AP)

Ukupni troškovi radne posjete predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama iznose 73.867,60 kuna (gotovo 9.900 eura), a oni uključuju troškove avionskih karata, smještaja, reprezentacije i dnevnica za predsjednicu Republike i pročelnicu Kabineta predsjednice Nataliju Hmelinu, potvrdili su medijima iz Ureda predsjednice.

Navedeni troškovi ne uključuju troškove članova osiguranja, koji su iz Hrvatske putovali s predsjednicom i šeficom njenog kabineta.

Predsjednica Hrvatske štićena je osoba 1. kategorije, a za njenu sigurnost brinu djelatnici Uprave za posebne poslove sigurnosti Ministarstva unutarnjih poslova, prenosi Hina.

Predsjednica Hrvatske bila je u radnoj posjeti SAD-u od 1. do 7. januara, a po povratku nije detaljnije obrazlagala tok službene posjete.

Bilješka ‘procurila’ u medije

U međuvremenu je dokumentaciju o njenom putu u SAD, zbog podnesenih prijava, zatražilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Nakon što prikupi potrebne podatke, Povjerenstvo će na nekoj od sljedećih sjednica raspravljati o tome jesu li prijave osnovane ili ne, odnosno na temelju prikupljenih podataka i dokumentacije donijet će odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka.

Prije desetak dana u javnost je procurila tajna diplomatska bilješka Veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu o sastancima predsjednice Hrvatske i razgovorima u SAD-u.

U hrvatskoj tajnoj službi istražuju kako je tajna diplomatska bilješka o razgovorima hrvatske predsjednice sa sagovornicima u SAD-u procurila u medije te ko je sve imao pristup dokumentu.

Izvor: Agencije