Ne možemo skloniti kosti pod ćilim zbog političkih ustupaka i kompromisa

Bakir Izetbegović: 'Bespotrebno se dižu tenzije kada je riječ o mogućoj reviziji postupka koji se vodio u Haagu' (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u petak kako Bosna i Hercegovina ima pravo završiti svoje procese i tražiti pravdu u odnosu na susjedne zemlje.

On je u Travniku rekao da se bespotrebno dižu tenzije kad je riječ o mogućoj reviziji postupka koji je vođen pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

“Bitno je to da li imamo čovjeka sa takozvanom legitimacijom koji može predati zahtjev za reviziju i zastupati Bosnu i Hercegovinu. Mislim da ga imamo, a to je Sakib Softić, koji je akreditiran i koji je vodio prvi proces. Neki se s tim ne slažu, ali o tome neće odlučivati vlasti Bosne i Hercegovine, nego se radi o procesu koji treba biti završen pred sudom. Mislim da se bespotrebno dižu tenzije, jer se ne radi ni o nekakvoj novoj tužbi nego o završetku procesa i Softić ima pravo i obavezu taj proces i završiti”, rekao je Izetbegović novinarima.

Kako je rekao, postavlja se pitanje ima li novih elemenata bitnih za taj postupak.

O genocidu nema kompromisa

“Dužni smo u roku od deset godina ponuditi novi argument, koji baca potpuno novu sliku na sam slučaj. Mislim da Softić ima i tu rješenje, da u kumulaciji novih elemenata eventualno može ići u sami meritum. Međutim, tu se opet radi o odluci suda, koji će to prihvatiti ili ne. Na kraju krajeva, radi se o nečemu što je urađeno prije više od 20 godina i za što je kriv jedan režim koji je osuđen i čiji je predsjednik [Slobodan Milošević] bio pred Haškim tribunalom, kao i nositelji čitavog tog zločinačkog poduhvata”, dodao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine smatra kako se cijela priča o reviziji postupka bez potrebe prebacuje na politiku te se stavlja kao teret na pojedine bošnjačke predstavnike.

“Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što je genocid. Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise”, istakao je Izetbegović.

Međunarodni sud pravde presudio je 2007. godine da Srbija nije kriva za učešće, saučesništvo ili pomaganje u genocidu u Bosni i Hercegovini, a rok za eventualno pokretanje postupka revizije istječe u februaru ove godine.

Izvor: Agencije