Burno u Saboru zbog nepoštivanja žrtava holokausta

Ranije su polaganjem vijenca na Židovskom groblju na Mirogoju predstavnici hrvatskih vlasti obilježili Međunarodni dana sjećanja na žrtve holokausta (Anadolija)

Saborski zastupnik Bojan Glavašević (SDP) optužio je hrvatske vlasti da nisu vjerodostojne u odavanju počasti žrtvama nacističkog režima, podsjećajući da u Jasenovcu stoji ploča s natpisom ‘Za dom spremni’.

U petak, Međunarodni dan sjećanja na holokaust, Hrvatski sabor započeo je sjednicu minutom šutnje za žrtve holokausta.

 Predsjednik Sabora Božo Petrov poručio je kako se ne smije dozvoliti da se ništa slično ikada više ponovi u svijetu.

„Međunarodni dan sjećanja na holokaust izaziva najdublje i najplemenitije osjećaje svih ljudi dobrih namjera, da se njihova patnja uvijek priznaje vrednuje i pamti kako bismo iz vlastitih srdaca iskorijenili zlo koje može uzrokovati takve strašne tragedije“, rekao je Petrov, pozivajući na građene suživota nenasilja i mira.

Dodao je kako danas, kad se Europa prisjeća pogroma u kojem su ubijeni milijuni, „bezuvjetno osuđujemo holokaust s vjerom da čovječanstvo više neće svjedočiti zločinu takvih razmjera“.

„Danas se molimo i klanjamo pred svim žrtvama iz koncentracijskih logora i mjesta u kojima su stradali Židovi u Drugom svjetskom ratu i uzdamo se kako će nestati obožavanje rase i klase i svaka diskriminacija i da čovjek prepoznaje u drugima čovjeka. Neka njihova žrtva bude nadahnuće za buđenje onog najplemenitijeg u svakom biću“, rekao je Petrov.

„Dosljedno promicanje istine o najcrnjim stranicama bliske prošlosti važno je radi sprečavanja čina genocida u budućnosti i njegovanje kulture mira.“

Ploče u Jasenovcu i Kutini

Nakon njegovog obraćanja, Klub Socijaldemokratske partije je zatražio pauzu zbog, kako su rekli, neprimjerenog odnosa Vlade prema žrtvama holokausta.

Bojan Glavašević (SDP) je nakon pauze upitao kako se zapravo holokaust obilježava u Hrvatskoj, prenosi portal Index.hr. Izjavio je kako se današnji dan obilježava u cijelom svijetu kao spomen na žrtve nacističkog režima, ali Hrvatska u tome nije vjerodostojna.

Glavašević je pozvao premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da „učini svijet boljim“ i smijeni ministra obrazovanja Pavu Barišića koji nije smijenio direktora šibenske Tehničke škole Josipa Belamarića jer je zabranio izložbu o Anne Frank.

„Kako je divno to da niko ne treba čekati niti trenutak da bi svijet počeo činiti boljim – to su riječi Anne Frank. E, pa, gospodine premijeru, ne morate čekati ni Vi i smijenite ministra Barišića i Belamarića i učinite svijet boljim“, rekao je on.

„Nije potrebno Povjerenstvo da istraži da li se dogodilo nešto strašno, bar ne onima koji znaju tko je u holokaustu bio žrtva, a tko zločinac. Ako ministar Barišić ima dilemu oko toga neka se obrati Koordinaciji židovskih općina u Hrvatskoj jer za njih kao i za nas tu dileme nema.“

Ovaj dan se obilježava kao spomen na žrtve nacističkog režima, a šta je s Hrvatskom i da li je u tome vjerodostojna, zapitao je Glavašević.

„Na našu sramotu nismo. U 2017. u Jasenovcu stoji ploča sa simbolima i riječima kojima su pečaćene naredbe za ubijanje tisuće nevinih, a slična se ploča nalazi i u Kutini. Na našu sramotu, u Šibeniku ravnatelj jedne škole zabranio je izložbu o Anne Frank jer ‘partizane prikazuje kao cvijeće, a ustaše kao koljače i zločince i zbog toga je Koordinacija židovskih općina odlučila ne sudjelovati u programu obilježavanja današnjeg dana sjećanja s Vladom RH jer ne žele stajati s onima koji dozvoljavaju relativizaciju ustaštva ili s onima koji to sami čine.“

Polaganje vijenaca

Ranije su polaganjem vijenca na Židovskom groblju na Mirogoju kod skulpture „Mojsije“ predsjednik Hrvatskog sabora Petrov, potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i Branko Lustig, izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Ove godine je židovska zajednica u Hrvatskoj odlučila bojkotirati službenu, državnu komemoraciju zbog postavljene ploče u Jasenovcu na kojoj je natpis „Za dom spremni“, a koja nije službeno uklonjena.

Dan sjećanja na holokaust obilježava se 27. januara, na datum kada je 1945. godine oslobođeno 7.500 zarobljenika koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Na polaganju vijenca bili su i potpredsjednici Hrvatskog sabora Željko Reiner i Milanka Opačić, saborski zastupnici Miroslav Šimić, Branimir Bunjac, Bruna Esih i Silvano Hrelja te savjetnik predsjednice Mate Granić.

Pitanje kažnjavanja zločinaca

U Jerusalemu , direktor Centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff, rekao je kako su stotine, ako ne i hiljade, nacista osumnjičenih za ratne zločine još na slobodi.

„Ali, pitanje je kome se može suditi“, kazao je on.

Istakao je kako se većina njih nikada neće suočiti s pravosuđem jer brojne države nisu zainteresirane za pokretanje istraga.

Od 2001. osuđeno je 104 bivših nacista zbog učešća u holokaustu, no od aprila 2015. do marta 2016. donesena je samo jedna presuda, a otvorene su samo dvije istrage.

Ipak, pojašnjava Zuroff, moglo bi doći do povećanja broja istraga zbog promjena u njemačkom pravosuđu. Njemački zakon iz 2011. omogućuje gonjenje onih koji su sarađivali s nacistima u logorima smrti, čak i ako nisu direktno učestvovali u ubistvima.

Izvor: Agencije