Dodik i Čović: Treba zamijeniti strance u Ustavnom sudu

Predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Milorad Dodik i Dragan Čović najavili su, nakon sastanka u Banjoj Luci, kako su blizu rješenja o zamjeni stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH – domaćim sucima.

„Problem Ustavnog suda je učešće stranih sudija koji ne odgovaraju nikome, iako je Ustav BiH rekao na koji način ih zamijeniti i uvesti domaće ljude. Tragamo za rješenjem i kako izabrati ljude iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno tri konstitutivna naroda. Ako su odlučivali o Danu Republike Srpske, nije isključeno da nam strane sudije počnu razmatrati legitimnost naziva Republika Srpska“, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, nije održivo zadržavanje stranih predstavnika u Ustavnom sudu BiH jer je to „udar na suverenitet“.

„Ne dovodimo u pitanje rad Suda, nego samo sastav Suda i mislim da se to može promijeniti“, kaže Dodik.

Čović je dodao kako je namjera „na ustavan način riješiti problem i umjesto tri stranca dovesti domaće ljude“, te najavio kako će o tome uskoro razgovarati i s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA).

„Borba za strance u svakoj instituciji je borba protiv BiH, a odgovornost za situaciju trebaju preuzeti domaći ljudi. Danas imamo hibrid s lažnim mehanizmom koji se često zloupotrebljava, a te institucije donose ključne odluke i konačni su arbitar“, ukazuje Čović.

Neprihvatljiva revizija tužbe za genocid

Govoreći o potencijalnoj reviziji tužbe BiH protiv Srbije za genocid, Dodik je rekao da  je na današnjem sastanku iznesen jasan stav da je ona neprihvatljiva i da treba da bude odbačena, jer predstavlja zloupotrebu institucija.

Po Dodiku, najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o pokretanju nove tužbe protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu je „deplasirana priča koja samo služi za zabavljanje javnosti u Federaciji BiH“.

Podsjetio je i kako „već duže nema jedinstvenog stava Predsjedništva BiH o tom pitanju i da, zbog toga, tužba ne može da ode iz BiH“.

Čović smatra kako je “krajnje vrijeme da se u BiH stvori ambijent u kojem se može normalno funkcionirati”.

“Moramo se posvetiti životnim problemima, trebamo se baviti ekonomskim pitanjima. Nastavit ćemo intenzivnu suradnju na svim razinama i nedopustivo je da nas stalno drže u nekim konfliktima koji ne idu nikome u korist i koji nanose štetu i nama, i susjedima”, rekao je Čović.

Kad je u pitanju tužba za genocid protiv Srbije, Čović je ocijenio da “nikome ne trebaju aktivnosti” po tom pitanju.

“Jasno je da bi to moglo donijeti štetu BiH i u odnosima sa susjedima. To bi nas potpuno vratilo unatrag”, istaknuo je Čović.

RS ne odustaje od vojne imovine

Na upit reporterke Al Jazeere Ljiljane Smiljanić o stajalištu o priključenju Bosne i Hercegovine NATO-u i pitanju vojne imovine, konkretno u Han Pijesku, Dodik je odgovorio kako se stav predstavnika Republike Srpske nije promijenio.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine kao nedozvoljenu je odbacio žalbu Republike Srpske protiv presude državnog suda o nekretninama i zemljištu kod Han Pijeska. Riječ je o vojnom objektu koji bi trebao biti uknjižen na Bosnu i Hercegovinu. U Banjoj Luci se s tim ne slažu.

„Ostajemo na sporazumu o vojnoj imovini, jer nije stavljen van snage. Neki su krenuli drugim putevima i mi to odbacujemo. Kad je NATO u pitanju, naša je pozicija veoma jasna. Pitanje MAP-a može da bude riješeno kroz pitanje imovine. Ukoliko se ovako arogantno bude nastavilo, izaći ćemo iz tog procesa, pa neka vide kako će bez nas. Mogli smo to davno završiti, ali su neki htjeli više od tog sporazuma“, kaže Dodik.

Najavio je i odluku naroda u RS-u o ulasku u NATO putem referenduma, „kad za to dođe vrijeme“.

Čović je najavio kako će se o ulasku u NATO razgovarati i s glavnim tajnikom te asocijacije Jensom Stoltenbergom, koji idućeg tjedna dolazi u Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera i agencije