Crnadak i Kurz u Beču o eurointegracijama BiH

Crnadak je informisao Kurza o reformama u BiH (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Beču sa austrijskim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Sebastianom Kurzom.

Ministri su razgovarali o provedbi Akcijskog plana bilateralne saradnje za 2017. godinu, Berlinskom procesu, predsjedanju Republike Austrije OSCE-om i budućim aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine. 

Crnadak je istakao značaj podrške Austrije Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji. Ponovio je opredijeljenost BiH evropskim integracijama i istakao da je, nakon uspjeha koje je BiH imala na tom putu u 2016. godini, novi cilj sticanje statusa kandidata do kraja 2017. godine.

Izrazio je spremnost da se ulože dodatni napori kako bi se održao pozitivni zamah i nastavilo sa reformskim procesima i napretkom, javlja Anadolija.

Odgovori iz Upitnika EU-a

Naglasio je da provođenje Reformske agende, efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine.

Također, je informisao Kurza o aktivnostima na pripremi odgovora iz Upitnika Evropske komisije. Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH daljem jačanju regionalne saradnje, posebno učešću u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa. 

Prije sastanka sa Kurzom, Crnadak je održao predavanje na temu “Bosna i Hercegovina na europskom putu – iskustva i izazovi”, na Diplomatskoj akademiji u Beču. 

Izvor: Agencije