CIK ponovo poništio izbore u Stocu

Izbori u Stocu obustavljeni su zbog incidenata (Al Jazeera)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je, postupajući po Rješenju Apelacionog odjela Suda Bosne i Hercegovine, u ponovljenom postupku, donijela Odluku kojom se poništavaju lokalni izbori u Stocu.

Poništeni su izbori za načelnika i općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima te glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 2. oktobra prošle godine.

Odluka CIK-a nije pravosnažna i na nju se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine u roku dva dana, saopćeno je iz CIK-a.

U vezi s novom odlukom o poništenju izbora u Stocu usvojen je i zaključak o potraživanju dodatnih sredstava iz rezerve budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u iznosu od 14.500 KM (7.250 eura), neophodnih za dostavu glasačkih listića preporučenom poštom biračima van Bosne i Hercegovine.

Na isti je način ranije osiguran iznos od 19.000 KM (9.500 eura) za ostale aktivnosti na provedbi ponovljenih izbora u izbornoj jedinici Stolac.      

Najavljen bojkot

Iz Inicijative za Stolac ranije su najavili da će bojkotirati naredne zakazane izbore te istakli kako Bošnjaci u tom gradu bez svog predstavnika neće imati za koga glasati.

Prva odluka CIK-a o poništavanju izbora u Stocu donesena je 12. januara.

CIK je ranijim odlukama, koje je potvrdilo Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine, s kandidatske liste za načelnika Stoca skinuo kandidata Inicijative za Stolac Salmira Kaplana.

Tri člana skinuta su s kandidatskih lista za Općinsko vijeće, a smijenjena je i lokalna izborna administracija.

U Stocu je 2. oktobra obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna, prilikom čega je glasački materijal ukraden i uništen.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon što odluka postane pravosnažna, CIK u roku od 15 dana mora donijeti odluku o ponavljanju izbora u Stocu.

Published On 12 Jan 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO