Srbija primljena u Eurotransplant

Srbija je primljena u organizaciju Eurotransplant, a ta zemlja u iduća dva mjeseca mora napraviti jedinstvenu listu čekanja na transplatacije i izmijeniti Zakon o doniranju organa.

Srbija je prema broju donora dosad bila na začelju Evrope, mnogi pacijenti na organe čekaju godinama, a članstvo u Eurotransplantu trebalo bi uveliko ubrzati dobijanje organa.

Sanja Bojić već 10 godina čeka transplantaciju bubrega. Život bez dijalize za nju je nezamisliv, ali nijednog trenutka ne gubi nadu da će doći dan kada će dobiti poziv s porukom da je donor pronađen.

“Uvek verujem u to. Svaka dijaliza je puna straha, strepnje, neizvesnosti, odricanja… Jednostavno zavisiš od mašine, ali pokušavam da živim taj dan kad nisam na dijalizi, da živim punim plućima i da mi taj dan bude ispunjen”, kaže Bojić.

Predrasude i neobaviještenost građana

Ali njene nade u Srbiji teško su ostvarive. Sa svega tri donora na milion stanovnika Srbija je na začelju Evrope po broju donora. Glavni su razlog predrasude i neobaviještenost građana, ali i zakon, po kojem, i pored moždane smrti, porodica mora reći da želi donirati organe. Novi zakon trebao bi uvesti model pretpostavljene saglasnosti.

“To praktično nije ništa drugo osim jedan pozitivan stav o pojmu transplantacije u značaju doniranja organa, a pretpostavlja se da su svi građani donori, osim ako se drugačije ne izjasne ili oni ili članovi porodice”, ističe Nenad Milojčić, direktor Uprave za biomedicinu.

Fondacija kompanije Hemofarm duže od godinu dana vodi kampanju za donošenje zakona koji bi pretpostavio veći broj donatora, ali iako je i sam premijer najavio usvajanje do kraja 2016. godine, zakon još nije stigao ni u Vladu ni u Parlament.

“Mi sada govorimo o tome ‘trebalo bi uskoro’. Mi smo verovali da će se to desiti krajem prošle godine. Sada se nekako nadamo da će se desiti do proleća. Mi se nadamo, mi čekamo, a oni nemaju vremena za tako nešto. To su ljudi koji čekaju poziv za organ, čekaju na transplantaciju i što vreme više prolazi, njihove su šanse sve manje i manje”, kaže Sanda Savić iz Hemofarma.

Ana Raca nije doživjela transplantaciju jetre. Umrla je s 39 godina, a da je živjela, naprimjer, u Hrvatskoj, gdje se jetra čeka 16 dana, imala bi veće šanse.

Prošle godine u Srbiji je obavljeno nešto više od 30 transplantacija, deset puta manje nego u Hrvatskoj.

Izvor: Al Jazeera