Sud: Eksplozija u tunelu nije izazivanje opće opasnosti

Općinski sud u Mostaru izrekao je u utorak oslobađajuću presudu Zlatku Humi (25) iz Mostara, djelatniku Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, koji je prije nešto više od godinu dana u tunelu Salakovac, sjeverno od Mostara, aktivirao pirotehničko sredstvo.

Sutkinja je najavila naknadno objašnjenje presude, a županijska tužiteljica Maja Ćišić, nezadovoljna ishodom suđenja, odmah je najavila podnošenje žalbe Kantonalnom sudu u Mostaru, javio je Vecernji.ba.

Sud je ocijenio da Humo nije kriv za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti, a za što je, inače, zaprijećena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine.

Eksplozija blizu generala

Humo je priznao da je u oktobru 2015. godine u tunelu Salakovac, iz automobila u pokretu, bacio improviziranu eksplozivnu napravu, tzv. “topovski udar”.

Incident je vlastima prijavio načelnik Združenog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Ante Jeleč, koji se u trenutku eksplozije nalazio u svom automobilu u tunelu.

Dežurna tužiteljica Hercegovačko-neretvanskog kantona Maja Ćišić rekla je dan nakon napada da u tunelu nije izvršen teroristički napad na generala Jeleča te da u eksploziji nisu upotrijebljeni bomba ni dinamit.

Ona je navela da je iz automobila koji je bio ispred automobila generala Jeleča bačena naprava prilikom izlaska iz tunela. Nije bilo pretjecanja, ali je Jeleč vidio o kojem je automobilu riječ.

“Policija je odmah nakon prijave identificirala o kome je riječ i vozač automobila odmah se javio u policiju. S njim su bile još dvije osobe”, naglasila je Ćišić.

Izvor: Agencije


Povezane

U tunelu Salakovac u blizini Mostara večeras je došlo do eksplozije ispred vozila u pokretu u kojem se nalazio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč.General Jeleč ni iko iz njegove pratnje nije povrijeđen, nema štete na vozilu. Istraga je u toku.Iz Salakovca se javio naš reporter Ivan Pavković sa posljednijim informacijama.

U tunelu “Salakovac” u blizini Mostara večeras je došlo do eksplozije ispred vozila u pokretu u kojem se nalazio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč.General Jeleč niti iko iz njegove pratnje nije povrijeđen.Istraga je u toku.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO