Skoplje: Otvorene još dvije istrage na osnovu prisluškivanja

Osumnjičeni se terete da su oštetili državu za stotine hiljada eura (Al Jazeera)
Osumnjičeni se terete da su oštetili državu za stotine hiljada eura (Al Jazeera)

Specijalno Javno tužilaštvo u Skoplju otvorilo je još dvije istrage na osnovu snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora.

U slučaju “Tenk”, za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, prvoosumnjičena je bivša ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska.

Kako navode u Tužilaštvu, ona je 2012. godine, da bi postupila po nalogu tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, za kupovinu vozila od 570.000 eura, potakla drugoosumnjičenog da nezakonito favorizira određenog distributera, kako bi se nabavilo vozilo tipa Mercedes.

Afera ‘Tarifa’

U drugom slučaju, “Tarifa”, sedmero zaposlenih u javnom preduzeću Elektrane Makedonije osumnjičeni su za zloupotrebu službenog položaja zato što su u 2013. kupili softver vrijednosti 4,1 miliona eura od kompanije koja nije imala urednu dokumentaciju na tenderu.

Prema navodima Tužilaštva, osumnjičeni su odobrili isplatu novčanih sredstava na ime licence i održavanja softvera, protivno posebnim uvjetima o javnim nabavkama, gdje je predviđeno isplaćivanje licenci u garantnom i postgarantnom periodu, koji nikada nije počeo teći.

Time je, kako se navodi, pričinjena šteta od 456.560 eura.

Nabavljeni sistem, prema dokazima, nije instaliran u značajnoj mjeri, a isplaćeno je gotovo 3,7 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

U Makedoniji su u toku pregovori za sastav nove vlade. Ali, stari koalicioni partneri VMRO-DPMNE i DUI razilaze se u dva pitanja: o službenoj upotrebi albanskog jezika i o produženju mandata Specijalnog javnog tužilaštva na čemu insistira dosadašnja partija Albanaca na vlasti. Partija Nikole Gruevskog za sada odbija ove uslove. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO