Pristupanje Crne Gore NATO-u pred američkim Senatom

Odbor za vanjsku politiku Senata nedavno je jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u (Arhiva)
Odbor za vanjsku politiku Senata nedavno je jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u (Arhiva)

Glasanje o ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u ponovno je danas na dnevnom redu američkog Senata.

Al Jazeerin reporter Ivica Puljić javlja kako nije poznato kada će se i hoće li se danas stići glasati, jer je pred Senatom puno posla.

Američki Ustav zahtijeva dvotrećinsku većinu glasova u Senatu da SAD odobri prijem nove članice u NATO.

I crnogorski mediji ukazuju kako su na dnevnom redu izjašnjavanja o članovima kabineta novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Pobjeda piše kako su senatori fokusirani na popunjavanje položaja u Trumpovom kabinetu, pa nije poznato kad će pridruženje Crne Gore NATO-u doći na red.

Odbor za vanjsku politiku novog saziva američkog Senata jednoglasno je 12. siječnja odobrio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

“Pozdravljamo Crnu Goru kao najnoviju članicu NATO-a. S obzirom na brojne izazove s kojima se suočava Savez, važno je da svaka država prođe proceduru i ispuni uvjet izdvajanja dva posto BDP-a za potrošnju na obranu”, rekao je tada senator Bob Corker, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata.

Stalne prijetnje stabilnosti

Kad su u pitanju strateški razlozi za proširenje NATO-a, u dokumentu koji je pred američkim senatorima se navodi da se SAD i NATO saveznici suočavaju sa stalnim prijetnjama stabilnosti i teritorijalnom integritetu, navode crnogorski mediji.

“Napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija ugrozila bi stabilnost Europe i nacionalne sigurnosne interese SAD-a. Nakon uspostavljanja demokratske vlasti koja je pokazala spremnost da ispuni zahtjeve članstva, uključujući i one koji su neophodni da doprinose obrani svih članica NATO-a, Crna Gora je u poziciji da unaprijedi principe Sjevernoatlantskog sporazuma i doprinosi sigurnosti područja Sjevernoatlantskog saveza”, konstatira se u dokumentu Senata.

Predstavnici 28-članica potpisali su protokol o prijemu Crne Gore 19. svibnja 2016. godine.

Do sada su Protokol o pristupanju Crne Gore ratificirale 22 od 28 članica Alijanse.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO