Održani odvojeni sastanci Mogherini sa predstavnicima Srbije i Kosova

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini održala je odvojene sastanke sa delegacijama Srbije i Kosova u okviru nastavka dijaloga u Briselu, nakon čega je počela radna večera.

Mogherini je imala sastanak sa delegacijom Beograda u kojoj su predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vucić, a zatim i sa delegacijom Prištine.

Nikolić je ranije, poslije sastanka sa Mogherini, rekao da od razgovora sa Prištinom ne očekuje previše, ali da dijalog uprkos različitim stavovima ima smisla.

Kako je rekao, teško je postići bilo kakav dogovor, jer kao problem neprekidno vidi konstantno insistiranje Prištine na nezavisnosti, ali i takozvanu neutralnost Evropske unije, prenosi Tanjug. 

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je ranije u utorak da će najviši predstavnici Srbije i Kosova razgovarati o konkretnim stvarima i važnim pitanjima, jer je važno da se potvrdi angažman i obaveza obje strane u dijalogu.

“To će biti konkretan sastanak, na kojem će strane da razgovaraju o važnim pitanjima za region i o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, rekla je Kocijančić.

Poziv na dijalog

Ona je podsjetila da je do poziva za dijalog došlo poslije svih dešavanja prethodnih sedmica.

“Veoma je važno da se potvrdi angažman i obaveza i jedne i druge strane u dijalogu”, rekla je Kocijančić.

Kako je istakla važno je da se svi dogovori iz Briselskog sporazuma realiziraju i da se nastave razgovori ka normalizaciji odnosa, jer je to od značaja, kako je rekla, ne samo za obje strane, već i za regiju i EU.

Vučić je ranije kazao da je za Srbiju najvažnije da se izbjegnu sukobi i provokacije.

“Nadam se da će biti dovoljno racionalnog pristupa da se ne dogodi dovođenje oružja i oruđa u sredinu gde žive Srbi većinski i da bi se pokazivali mišići”, rekao je Vučić.

Dodao je da vjeruje da će razgovori biti uspješni.

Thaci: ‘Srbija da prizna nezavisnost Kosova’

Thaci je u ponedjeljak izjavio da je došlo vrijeme da se otvori posljednje poglavlje u dijalogu Kosova i Srbije, a kao najbolje moguće rješenje naveo je da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Rekao je da da se u Briselu u utorak neće govoriti o unutrašnjim pitanjima Kosova.

Naveo je da teme za sastanak u Briselu nisu precizirane, ali je naglasio da su “Kosovo i Srbija autonomne zemlje sa svojim suverenitetom” i da Kosovo u ovom posljednjem poglavlju neće pregovarati o pitanjima koja se ne tiču “normalizacije odnosa dviju država”.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Srbije i Kosova na najvišem nivou na sastanak, izjavila je ranije glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič, ocijenivši da razvoj situacije posljednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredijeljenošću i angažiranjem obiju strana.

“Napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ostaje od najvećeg značaja za obje strane, EU i Zapadni Balkan u cjelini”, navedeno je u saopćenju visoke predstavnice Mogherini.

Izvor: Agencije