Premijer tvrdi da je dokument o BH Telekomu falsifikat

U Federaciji BiH još se čeka odgovor na pitanje kako je u javnost dospio dokument o stanju i preporukama za BH Telecom i šta Vlada planira sa tom kompanijom.

Premijer tog bh. entiteta navodi da je riječ o falsifikatu, a sada izbjegava razgovor o toj temi. Novinari koji su objavili dokument tvrde da je originalan.  

Novinarka agencije Patria ne sumnja da je dokument o BH Telecomu autentičan jer ga je, kaže, dobila od visokopoziocioniranih kadrova vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA).

“Prvi put ovaj dokument je svjetlo dana ugledao na Kolegiju ove stranke gdje su se čak sukobili Zaimović, direktor BH Telecoma i premijer Fadil Novalić”, kaže Amina Čorbo-Zećo, novinarka Novinske agencije Patria.

Dokument problematizira smanjenu dobit firme, lošu saradnju Uprave s Vladom i troškove marketinga.

“Oni su zaključili da je BH Telecom finansirao emisije i medije koji govore protiv Vlade FBiH, protiv premijera, predsjednika države, Vlade Kantona, što su u Vladi zamjerili sadašnjoj upravi”, dodaje Čorbo-Zećo.

Saradnja s Turkcellom

U dokumentu se navodi i da Uprava Telecoma ne sarađuje sa strateškim partnerom Turkcellom, zbog čega su reagirali iz opozicionog SDP-a. Smatraju da Vlada tajno radi na privatizaciji telekoma.

“I to na način da se privatizira po starom zakonu o privatizaciji koji je jako loš i koji je uništio kompletnu bh. privredu. I drugo, da se privatizira poznatom kupcu”, kaže Enver Bijedić, član predsjedništva SDP-a BiH.

Federalni premijer je nakon optužbi SDP-a rekao da je dokument falsifikat, ali danima izbjegava pitanja Al Jazeere o ovoj temi: je li slučaj prijavio Tužilaštvu s obzirom na to da tvrdi da neko falsificira vladine dokumente, je li proveo bilo kakvu internu istragu i hoće li dati ostavku ako se utvrdi da dokument nije falsificiran.

U ranijem saopćenju premijer je naveo da je kopija javnosti predstavljenog nepostojećeg alternativnog Izvještaja o poslovanju BH Telecoma – falsifikat i da je netačna informacija o njegovom postojanju, podsjeća Emir Skenderagić, reporter Al Jazeere.

“Vrlo je nevješto odaslan demantij. Ja sam i u drugom tekstu upitala vladu kako može postojati kopija nečega što ne postoji”, ističe novinarka agencije Patria.

Mišljenje analitičara

“Premijer Federacije ranije je rekao kako u njegovom mandatu neće biti privatizacije BH Telecoma, ali je priznao da su angažovani međunarodni stručnjaci da detaljno analiziraju stanje i predlože mjere kako bi oba Telecom operatera u Federaciji BiH bolje poslovala i imala veću dobit”, izvještava Skenderagić.

Ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan smatra da telekome treba što prije privatizirati, ali da najprije treba analizirati efekte.

“Oni se mogu ispoljiti u povećanju efikasnosti rada, u eventualnom povećanju cijena, u eventualnom povećanju kvalitete usluga”, ističe Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.

Dodaje da su, s ekonomskog aspekta, telekome već privatizirale vladajuće stranke i da zbog toga građani godinama čekaju kvalitetniju i jeftiniju uslugu.

Izvor: Al Jazeera