Denis Zvizdić i ministri stigli u Beograd

Zvizdić dolazi u Beograd sa delegacijom Vijeća ministara BiH (Ilustracija)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dočekao je na Aerodromu “Nikola Tesla” predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića i članove delegacije Bosne i Hercegovine.

U srdačnom i neformalnom razgovoru obje strane izrazile su zadovoljstvo zbog posjete Srbiji, kao i spremnost da se otvoreno razgovara o svim pitanjima koja su od obostranog interesa u cilju zajedničke i stabilne budućnosti, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, a prenosi Tanjug

Dačić je poželio dobrodošlicu delegaciji BiH koju osim Zvizdića čine i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar komunikacija i transporta Ismir Jusko, navodi se u saopćenju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će sa Zvizdićem u ponedjeljak razgovarati o važnim pitanjima za dvije države, ističući da je važno razgovarati o zajedničkoj budućnosti.

Večeras je Vučić domaćin neformalne večere.

Zajednička budućnost

“Uvek konkretno razgovaramo, nekad je za nešto potrebno pola godine, nekad pet, ali uvek je dobro da razgovarate”, rekao je Vučić i dodao da je zato zahvalan Denisu Zvizdiću što dolazi u Beograd.

On je naveo da je važno da se ozbiljno sagledaju pozicije BiH i Srbije i zajednička budućnost, iako, kaže, mnogi ne misle tako.

“Srbi i Bošnjaci moraju da imaju dogovor, ali i svi ostali, o tome kako da funkcionišu u budućnosti, da sve rešavamo dijalogom, a zatim i nadogradimo saradnjom u obrazovanju, kulturi, sportu…”, rekao je Vučić.

Cilj posjete je nastavak dijaloga i jačanja dobrosusjedske saradnje dvije države.

Planirani su i bilateralni susreti zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministara s resornim ministrima Vlade Republike Srbije, kao i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Izvor: Agencije