Hrvatska i Srbija godišnje gube po grad zbog negativnog priraštaja

Zbog većeg broja umrlih nego rođenih, Srbija godišnje izgubi grad srednje veličine (EPA)
Zbog većeg broja umrlih nego rođenih, Srbija godišnje izgubi grad srednje veličine (EPA)

Zbog negativnog prirodnog prirasta Srbija i Hrvatska svake godine gube stanovništva koliko ih, u prosjeku, ima jedan grad srednje veličine, a Bosna i Hercegovina u prosjeku jednog naseljenog mjesta srednje veličine.

Te tri države prednjače na prostoru zapadnog Balkana kada je u pitanju gubitak stanovništva na godišnjoj razini, prenose bh. mediji.

Srbija ima iznimno negativan prirodni prirast, a prema posljednjim godišnjim podacima, u toj je državi umrlo 38.021 osoba više nego što je rođeno. Prema tim podacima, prošle godine u Srbiji je rođeno 65.657 beba, dok je 103.678 osoba umrlo

Veliki negativni prirodni prirast ima i Hrvatska, gdje su, prema posljednjim podacima, umrle 16.702 osobe više nego ih se rodilo. Tako je u Hrvatskoj rođeno 37.503 beba naspram 54.205 umrlih.

Nešto bolje stanje, iako s negativnim prirodnim prirastom, trenutno je i u Bosni i Hercegovini, gdje je umrlo 35.980, a rođeno 30.268 osoba, odnosno ukupno je 5.712 više umrlih nego rođenih.

Pozitivne brojke u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji

I dok Srbija, Hrvatska te Bosna i Hercegovina zbog negativnog prirodnog prirasta svake godine gube broj stanovnika, u Sloveniji, Crnoj Gori i Makedoniji bilježi se pozitivan trend. Tamo se rađa više stanovništva nego što umire.

Doduše, u Sloveniji je rođeno 807 osoba više nego je umrlo.

Slično je i s Crnom Gorom, gdje je, prema posljednjim podacima, rođeno 1.057 osoba više nego je umrlo.

Nešto izraženiji pozitivan trend u prirodnom prirastu ima Makedonija, gdje je rođeno 2.614 osoba više nego je umrlo.

No, negativan trend gubitka stanovništva, osim prirodnog prirasta, bilježi se i usljed migracija, koje su generalno velike s područja Makedonije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, a radi pronalaska posla u Europskoj uniji.

Istovremeno, iz Hrvatske stanovništvo ide u druge države članice Unije s ciljem pronalaska boljeg radnog mjesta.

Podaci govore da je samo Hrvatska u jednoj godini izgubila 17.945 stanovnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO