Voz sa freskama dobija novu trasu

Kosovske vlasti u subotu su zabranile ulazak voza na kojem je pisalo 'Kosovo  je Srbija' (EPA)
Kosovske vlasti u subotu su zabranile ulazak voza na kojem je pisalo 'Kosovo je Srbija' (EPA)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će “Promotivni voz”, oslikan iznutra freskama iz kosovskih manastira, a izvana ispisan porukom “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku, od danas ponovo na prugu, ali ne od Beograda do Mitrovice nego od Kraljeva do Požege.

“Zbog bezbednosti putnika i radnika železnice, odlučila sam da ovaj voz više ne saobraća na linji do Kosovske Mitrovice, koja je uvedena na predlog i uz finansijsku podršku Kancelarije za KiM, ali će zato ovaj voz sa istim enterijerom biti uveden u domaći železnički saobraćaj i već sutra prevoziti putnike od Kraljeva do Požege,” rekla je ona za beogradski Blic.

Mihajlović je rekla da je odluku da voz opet saobraća, ali na drugoj trasi, donijela iz ekonomskih razloga.

“U vremenu kada sprovodimo reformu železnice, koja je prioritet Vlade i koju podržavaju sve međunarodne finansijske institucije, moramo ekonomski da se ponašamo”, rekla je ona napominjući da novi vozovi plaćeni 100 miliona dolara ne smiju stajati i praviti trošak već trebaju prevoziti putnike i praviti profit.

Zabrana ulaska na Kosovo

Istakla je da je rukovodstvu “Srbija voza” predložila da voz upravo zbog svega što se dešavalo proteklog vikenda ide u što veći broj gradova Srbije.

“Mislim da veliki broj građana želi da vidi i provoza se vozom od koga su se toliko uplašile policijske snage Albanaca sa Kosova, pa su teškim oružjem krenuli na njega”, rekla je ministrica.

Voz koji je 14. januara krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici zaustavljen je u Raški i vraćen za Beograd nakon što su kosovske vlasti zabranile ulazak kompozicije na teritoriju Kosova.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je u subotu ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu navečer da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Mitrovica pokazala da želi izazvati šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je rekao i da je odlučio zaustaviti voz kako bi se spriječili sukobi širih razmjera.

U međuvremenu, putnički voz na redovnoj liniji Kraljevo – Sjeverna Mitrovica stigao je u nedjelju bez problema na odredišnu stanicu.

Iako su dan ranije predstavnici vlasti u Beogradu više puta isticali da se uspostavlja željeznička veza između sjevera Kosova i centralne Srbije prvi put nakon 18 godina, ljudi na sjeveru Kosova i dosad imaju redovnu željezničku vezu, izvijestio je Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO