Ustavni sud BiH odbio zahtjeve zastupnika NSRS-a

Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika iz RS-a (Al Jazeera)
Zahtjev za ocjenu ustavnosti obilježavanja 1. marta Danom nezavisnosti i 25. novembra Danom državnosti podnijelo je 30 zastupnika iz RS-a (Al Jazeera)

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, koji su tražili ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituiranja 2014. do danas.

Također, podnosioci zahtjeva su zatražili donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo izvršenje tih zakona i ostalih općih pravnih akata, kao i da se zabrani rad Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sve dok se u njemu ne ostvari konstitutivnost Srba u punom kapacitetu, a sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu.

Ustavni sud smatra da nisu postojale bilo kakve ustavne ili zakonske prepreke da se osporeni zakoni usvoje u federalnom Domu naroda.

Vitalni nacionalni interes

Objašnjeno je da je delegatima Kluba Srba bilo omogućeno da pokrenu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u okviru postojećeg broja delegata.

Umjesto 17, u Klubu Srba je 13 delegata. Četiri delegatska mjesta u Klubu srpskog naroda nisu popunjena.

Državni Ustavni sud, međutim, poručuje nadležnim vlastima da pronađu mehanizam koji će osigurati konstituiranje federalnog Doma naroda u punom sastavu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatra apelaciju 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske koji su tražili ocjenu ustavnosti svih zakona i pravnih akata koje je Parlament Federacije BiH usvojio od konstituisanja 2014. do danas. Razlog je, što Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta nije popunjen, pa umjesto 17 delegata, koliko propisuje Ustav, ima ih […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO