Mediji: Na listi Interpola 22 osobe s Kosova

Na listi Interpola nalazi se nekoliko bivših komandanata i pripadnika OVK-a (Reuters)

Na potjernici Interpola, po zahtjevu Srbije, osim Ramusha Haradinaja, nedavno uhapšenog u Francuskoj, nalazi se još 21 osoba s Kosova, objavili su kosovski mediji.

Prvobitno je na potjernici Interpola po zahtjevu Srbije bilo 157 osoba, ali je ta lista svedena na 22, prenijela je Radiotelevizija Kosova.

Nakon hapšenja Haradinaja kosovska policija, na zahtjev vlade u Prištini, zatražila je od Interpola imena građana Kosova koji se po zahtjevu Srbije nalaze na potjernicama ove organizacije.

Osim lidera Alijanse za budućnost Kosova, na listi Interpola nalaze se bivši komandant Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Azem Sula, jedan od bivših komandanata jedne od operativnih zona OVK-a Shukri Buja, te aktuelni visokorangirani pripadnik kosovske policije Fadil Sulevic.

Na listi su i imena drugih osoba koje nisu poznate javnosti, navodi RTK.

Hapšenje Haradinaja

Bivši premijer i vođa Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj uhapšen je u Francuskoj početkom mjeseca, po nalogu za hapšenje koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kad je bio jedan od komandanata OVK-a.

On je pušten iz pritvora prošle sedmice do odluke francuskog suda o zahtjevu za izručenje iz Srbije, uz uvjet da se dvaput sedmično javlja francuskoj policiji te da se ne vraća na Kosovo.

Izvor: Agencije