Inicijativa mladih: Zaustaviti promociju ratnih zločinaca

'Uvijek ćemo se suprotstaviti idejama koje su već jednom odvele Srbiju u sunovrat', poručuje Anita Mitić (Al Jazeera)

Inicijativa mladih za ljudska prava Srbiji, čiji su aktivisti napadnuti na tribini vladajuće Srpske napredne stranke u vojvođanskom mjestu Beška, traže od premijera Aleksandra Vučića da osudi napad i “stane na put promociji ratnih zločinaca”.

Devetero aktivista Inicijative mladih pretučeno je u utorak na tribini SNS-a, na kojoj je govorio haški osuđenik Veselin Šljivančanin, kada su se usprotivili njegovom javnom obraćanju.

Napadnuti su i istjerani s javne tribine, svi su pretrpjeli lakše ozljede, a oštećeni su im i automobili.

Tokom noći saslušani su u policiji, za razliku od napadača, navode.

I dok iz vladajuće stranke aktiviste nazivaju huliganima, a njihovo ponašanje – fašističkim, oni poručuju da će se uvijek boriti protiv promocije ratnih zločinaca.

Mitić: Ubice nisu heroji

“Naša obaveza je da zaustavimo veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina u javnom prostoru. Posebno kada to organizuje vladajuća stranka. To su vrednosti od kojih mi ne odustajemo i to je nešto o čemu nema razgovora, polemike, diskusije i nema pitanja. Mi ćemo biti tu i svaki sledeći put, da se suprotstavimo idejama koje su već jednom odvele Srbiju u sunovrat. A vi nas tucite. Mi smo spremni da dobijemo batine za ideju u kojoj batine nisu deo političke kulture, gde nasilje nije prihvatljivo i gde ubice nisu heroji”, kaže Anita Mitić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava Srbije.

Aktivistice te organizacije, u trenutku kad je Šljivančanin trebao početi govoriti, ispred stola za kojim je sjedio namjeravale su razviti transparent na kojem je pisalo: „Ratni zločinci da zaćute da bi se govorilo o žrtavama“. Grubo su fizički napadnute i izgurane iz dvorane.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina osudila je napad na aktiviste Inicijative mladih na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj, ocijenivši ga kao “neprikriven fašistički čin”, te zatražila da počinitelje drastično kazne.

Izvor: Al Jazeera