EU ne predlaže sankcije Dodiku

Ne znam da sam pod sankcijama EU, niti o tome imam bilo kakvo zvanično obavještenje, odgovorio je Dodik (AP)

Niti jedna država članica Europske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, potvrdili su za Al Jazeeru diplomatski izvori iz Bruxellesa.

Danas je održan redoviti sastanak radne skupine diplomata država članica Unije, pri čemu se razgovaralo i o reakciji EU na sankcije Dodiku.

Iako su diplomati završili sastanak jednoglasno složni da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u, niti jedan od njih nije predložio pridruživanje američkim sankcijama.

Dodiku su sankcije uvedene prije nekoliko dana, a američka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.

“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumlom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Retorika zagovaranja podjela

Još je rekla kako “nedavne Dodikove aktivnosti, poput provedbe referenduma u rujnu, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno govori u prilog zagovaranju daljnjih podjela i stvaranju novih problema u BiH”.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran

Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

“Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma. Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu europsku integraciju”, poručile su američke vlasti.

Dodik ‘ponosan’ zbog sankcija

Dodik je odgovorio kako se “osjeća ponosno”, a američke sankcije ne smatra kaznom.

“Odluka je deplasirana, jer oni koji su je donijeli znaju savršeno da tamo nemam imovinu, pa nisu imali šta da blokiraju. Imovinu imam samo u Srbiji, ali nju ne doživljavam kao inostranstvo. Pod sankcijama sam raznih ljudi iz administracije već dugo vremena, ali ovo je samo objava”, rekao je Dodik.

Na pozive da podnese ostavku rekao je kako je “izabran voljom naroda, a ne voljom odlazeće administracije SAD-a.

Po njegovom mišljenju, sankcije su “lična odmazda ambasadorice Cormack”.

“Ona je lažno informisala Washington na osnovu uticaja muslimana koji utiču na politike američke ambasade. Potez Cormack je ciničan. Ona je dokazani neprijatelj i nepoželjna osoba u Republici Srpskoj i tražim da bude persona non grata u Bosni i Hercegovini”, naveo je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kasnije je kazao da Cormack neće biti proglašena nepoželjnom osobom u BiH.

Izvor: Al Jazeera i agencije