Dodik će tražiti reviziju sankcija

Dodik kaže da je vrlo bitno uspostaviti kontakt s novom američkom administracijom (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je da će od nove američke administracije zatražiti da se revidira odluka o sankcijama koje mu je uvela administracija predsjednika Baracka Obame.

U intervjuu za beogradsku televiziju Prva, Dodik je naglasio da će predstavnicima administracije Donalda Trumpa pokušati da objasni kompletnu situaciju.

Kazao je da ni u jednoj njegovoj izjavi nema osporavanja Dejtonskog sporazuma i da o secesiji više pričaju drugi nego Republika Srpska. On je izrazio uvjerenje da se moć SAD-a ne zasniva na tome samo da djeluje, već da će, kao što je i ranije činila, pokazati sposobnost da prizna neke stvari, poput pogrešne politike u BiH, javlja RTRS.

“U Washington sutra dolazi nova administracija koja će očigledno morati da rješava daleko složenija pitanja nego što je moj status. Kada se to malo smiri i kada vidim ko to odlučuje, pojaviću se sa zahtjevom da se odluka o sankcijama revidira. To ne bih činio da je ostala stara administracija, ali pošto dolaze novi ljudi biće veoma važno da uspostavimo kontakte i odnose”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je kazao da je o američkim sankcijama nekoliko puta razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Rekao mi je da Srbija neće prihvatiti te sankcije. Ne želim da Srbija i Republika Srpska imaju zbog mene problem. Ne smatram da sam Bogom dan i da treba da ostanem ovdje stotinu godina. Ovo nije moje nasljedstvo. Imam mandat još dvije godine“, rekao je Dodik.

Tvrdi kako je očigledno da se BiH može održati jedino nasiljem, dodajući da je u toj državi ogroman intervencionizam Amerikanaca bio prisutan od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji su počeli da ruše, uvodeći visokog predstavnika i kako kaže, dajući mu podršku za razne inovacije koje su promijenile karakter tog međunarodnog akta.

On je kazao kako je raniji američki ambasador u BiH od njega tražio da se sruši crkva u Potočarima, a kada je Dodik to odbio, objavljeno je saopćenje da je nekooperativan.

Dodik je rekao da nije bio spreman da bude poslušnik, te da ničim nije dokazano da je kršio zakone, kao što je to navedeno u objašnjenju za uvođenje sankcija.

Poručio je da Vlada RS-a poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, ali da ne želi poštovati njegov duh.

Cormack: Dodik zagovara podjele

Ranije u četvrtak, diplomatski izvori potvrdili su za Al Jazeeru kako nijedna država članica Evropske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv Dodika. Diplomati su završili sastanak jednoglasno složni da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS-u.

Dodiku su sankcije uvedene prije nekoliko dana, a američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH.

“Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Još je rekla kako “nedavne Dodikove aktivnosti, poput provedbe referenduma u septembru koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno govori u prilog zagovaranju daljnjih podjela i stvaranju novih problema u BiH”.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Milorada Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Osim toga, zabranjene su transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Izvor: Al Jazeera i agencije