Dačić neće da komentira sankcije Dodiku

'Srbija će se u slučaju sankcija Dodiku voditi vlastitim interesima', poručio je Dačić (Srna)

Srbija će se rukovoditi svojim interesima i interesima regionalne stabilnosti, poručio je ministar vanjskih poslova te zemlje Ivica Dačić, upitan o sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

Dačić nije želio ulaziti u detalje koji se tiču američkih sankcija Dodiku, odnosno nije odgovorio na pitanje šta očekuje u tom smislu od nove administracije u Washingtonu ili od Brisela, za koji se često navodi kako vrši pritisak na Srbiju da nekako disciplinira Dodika, prenosi Tanjug.

Šef srbijanske diplomatije na konferenciji za novinare nakon susreta s iračkim kolegom Ibrahimom Abdulkarimom al-Jaafarijem podsjetio je da je premijer Aleksandar Vučić zamolio da, zbog ozbiljnosti teme i regionalnih odnosa, jedino on odgovara na pitanja koja su vezana za regionalne političke teme, dodajući da će on lično (Dačić) to poštivati.

“Ne bih sada ulazio u detalje svega ovoga, Srbija će se rukovoditi pre svega svojim interesima i interesima regionalne stabilnosti”, rekao je Dačić.

Sankcije Dodiku

Sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku uvedene su zato što su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak imat će značajne posljedice, potvrdila je to bh. agencijama ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

“Također, ovaj korak poduzet je zato što Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Uvođenje sankcija, koje provodi Ministarstvo finansija SAD-a, nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer Sjedinjene Države vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da snažno podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine.

“Nedavne Dodikove aktivnosti, poput provođenja referenduma u septembru, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljnjim podjelama u Bosni i Hercegovini i stvaranju novih problema”, kaže Cormack.

Opstrukcija Dejtona

Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom finansija, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično je definirao status Milorada Dodika u skladu s Izvršnom uredbom (E. O.) 13.304, koju je 28. maja 2003. potpisao tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush.

Ova uredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su “aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma” – citat je iz saopćenja.

Kao rezultat sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.

Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma.

Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju, poručile su američke vlasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije