Mediji o sankcijama Dodiku: Kazna za opstrukcije Daytona

Vlada SAD-a nametnula je sankcije Miloradu Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma (Reuters)

Naslovnice današnjih izdanja regionalnih medija ispunjene su vijestima o sankcijama koje su američke vlasti uvele predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku i stavile ga na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država.

Ovu vijest prenijeli su i brojni svjetski mediji.

“Obamina administracija uvela je finansijske sankcije lideru bosanskih Srba zbog ometanja mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini prije dvije decenije”, objavio je The New York Times.

Njujorški list piše kako je Dodik prijetnja suverenitetu Bosne i Hercegovine te kako nje poštovao Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

“Visoki zvaničnik John Smith u utorak je rekao kako SAD ostaje posvećen Dejtonskom mirovnom sporazumu iz 1995. godine i evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Dodiku je blokirana kompletna imovina u SAD-u, a Amerikancima je zabranjeno poslovanje s njim”, dodaje NYT.

Riskira povratak nasilja

Vlada SAD-a nametnula je sankcije Dodiku optužujući ga za opstrukciju mirovnog sporazuma nakon upozorenja da nekoliko bivših jugoslavenskih država riskira da “klizne natrag u nasilne sukobe”.

Ministarstvo finansija SAD-a saopćilo je kako je Dodik izazvao sankcije zbog prkošenja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, “čime se narušava vladavina prava i opstruira Dejtonski mirovni sporazum, kojim je okončan brutalan višegodišnji rat u Bosni i Hercegovini”.

“Dodik je u entitetu u kojem dominiraju Srbi u Bosni prkosio sudu zbog organiziranja ilegalnog referenduma o Danu RS-a”, piše Financial Times, osvrnuvši se na prošlosedmično obilježavanje Dana RS-a, u sklopu kojeg je bila organizirana i parada kroz centar Banje Luke.

“Dodik je ponovio svoje obećanje za održavanje referenduma o otcjepljenju RS-a od Bosne i Hercegovine”, upozorili su analitičari te dodaju kako on izjavama otvara “Pandorinu kutiju”.

“On riskira povratak nasilja u etnički podijeljenoj državi 25 godina nakon izbijanja rata, koji je odnio više od 100.000 života. Dodik je za domaće medije izjavio kako su američke sankcije ‘očajan potez’ odlazeće administracije u SAD-u te dodao kako očekuje da će sankcije biti ukinute kada predsjedničku funkciju preuzme Donald Trump”, navodi se.

Agencija Reuters ponavlja kako su sankcije uvedene zbog nepoštivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma te aktivnog ometanja napora da se on provodi.

Potiv na ‘privatni bal’

“Dodik poziva na nezavisnost RS-a, doveo je u pitanje legitimitet pravosuđa, prijetio kako će održati referendum o statusu sudskog sistema, kao i da će povući vojnike RS-a iz jedinstvene vojske u državi”, piše ova agencija.

Reuters piše i o odbijanju vize Dodiku za SAD.

“Kako se ispostavilo, poziv je bio za privatni bal, pod pokroviteljstvom vjerske i konzervativne grupe”, dodaje ova agencija i navodi izjavu zvaničnika SAD-a: “Nametanje sankcija nema nikakve veze sa zahtjevom za vizu.”

Na “crnoj listi”, na kojoj je od utorka i predsjednik RS-a, već se nalaze imena organizacija i pojedinaca iz Bosne i Hercegovine.

Tu se već duži period nalazi Nusret Imamović, koji se smatra vođom selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini i koji je s porodicom otišao u Siriju, što su bile dostupne službene informacije.

Na popisu je i Naser Kelmendi, te njegovi sinovi, a na listi su i haški osuđenici i optuženici – Radovan Karadžić i članovi njegove porodice, Biljana Plavšić te Momčilo Krajišnik.

Izvor: Agencije