Cormack: Mnogo je razloga za sankcije Dodiku

Cormack: 'Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji' (Fena)

Sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku uvedene su zato što su njegovi postupci bili prvo aktivno kršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a ovaj korak imat će značajne posljedice, potvrdila je to bh. agencijama ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

“Također, ovaj korak poduzet je zato što Dodik nastavlja voditi dijalog o podjeli Bosne i Hercegovine. Ozbiljno smo shvatili prijetnje referendumom o secesiji i ono što on radi u kršenju vladavine zakona. Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi Bosna i Hercegovina mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u Bosni i Hercegovini”, pojasnila je Cormack.

Uvođenje sankcija, koje provodi Ministarstvo finansija SAD-a, nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer Sjedinjene Države vrlo ozbiljno shvataju svoju ulogu onih koji trebaju štititi Dejtonski mirovni sporazum, ali i zbog činjenice da snažno podržavaju evropski put Bosne i Hercegovine.

“Nedavne Dodikove aktivnosti, poput provođenja referenduma u septembru, koji je on značajno vodio kršeći odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i retorika koju je tada koristio jasno je govorila u prilog zagovaranju daljnjim podjelama u Bosni i Hercegovini i stvaranju novih problema”, kaže Cormack.

Podrška građanima RS-a

Želeći biti potpuno jasna, rekla je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržava građane RS-a te je izrazila nadu kako će im ovaj korak pomoći da napreduju na putu poboljšanja privrede i otvaranja novih radnih mjesta.

Najavila je kako će SAD nastaviti pružati pomoć RS-u kroz niz programa u okviru Ambasade SAD-a, kao i Bosni i Hercegovini da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su euroatlantske integracije.

Ambasadorica, međutim, nije imala informacije hoće li neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila kako je ovaj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Ovo je ujedno i poruka svima, dodala je, koji poduzimaju korake koji su suprotni odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, ponavljajući kako je vladavina zakona ključna ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za sve države koje žele biti uspješne.

Na pitanje zašto se to događa nekoliko dana prije imenovanja nove američke administracije Cormack je ponovila kako je uvođenje sankcija proces unutar Vlade SAD-a koji zahtijeva pažljivo razmatranje i zato treba vremena. To su ozbiljni koraci koji se ne poduzimaju olako.

“Ovaj proces tehničke je prirode u pripremi i takav je kada se poništava”, zaključila je, iznoseći podatak kako su na toj listi 192 osobe sa Balkana. Neke osobe skinute su s te liste, ali je to veoma dug birokratski proces.

Bush potpisao uredbu

Ured za kontrolu imovine stranaca pod Ministarstvom finansija, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično je definirao status Milorada Dodika u skladu s Izvršnom uredbom (E. O.) 13.304, koju je 28. maja 2003. potpisao tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush.

Ova uredba odobrava sankcije protiv, između ostalog, osoba za koje je utvrđeno da su “aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma” – citat je iz saopćenja.

Kao rezultat jučerašnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran.

Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Dodik se usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma.

Ova mjera pokazuje čvrsto opredjeljenje SAD-a za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju.

Izvor: Agencije