Napadnuti aktivisti za AJB: Naše kolegice su povrijeđene

Aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava napadnute su na tribini Srpske napredne stranke u vojvođanskom mjestu Beška, nakon što su spriječile govor osuđenog ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.

One su, u trenutku kad je Šljivančanin trebao početi govoriti, ispred stola za kojim je sjedio namjeravale razviti transparent na kojem je „Ratni zločinci da zaćute da bi se govorilo o žrtavama“, ali su grubo fizički napadnute i izgurane iz dvorane. Zajedno s njima, izguran je i programski direktor Inicijative mladih Ivan Đurić, koji je snimao sve što se događalo.

„Koleginice su lakše povređene. Pregledane su u hitnoj pomoći i očekujemo da će sve biti u redu“, rekao je Đurić za Al Jazeeru.

Jedna u nizu tribina

Tribina u organizaciji lokalnog odbora SNS-a iz obližnje Inđije, samo je jedna u nizu na kojoj govori Šljivančanin, kaže Đurić.

„Najavljeno je da će pričati istinu o onome što se dešavalo u Vukovaru, koja je bila njegova uloga, o onome što se događalo u Haškom tribunalu. Tako smo čuli u najavi, ali čim je počeo da govori razvili smo transparent i počeli da zviždimo. Tada smo napadnuti, bukvalno išutirani i izbačeni iz prostorije. Nismo imali priliku da čujemo šta govori“, dodao je Đurić.

Prenio je i kako su ih „nasilnici potom jurili i izvan sale, oštetili im automobil, a tribina je nastavljena“.

„Više smo uplašeni retorikom koja se pojavila u predizborno vreme u Srbiji, nego napadom. Sve je počelo od 9. januara i Dana Republike Srpske, odnosno porukama predsednika Tomislava Nikolića, a potom se nastavilo svim onim što je pratilo voz Beograd – Mitrovica, kao i pojačanom nacionalističkom retorikom u kojoj se sve češće spominje reč ‘rat’ i to nas jako plaši. Protiv toga ćemo još jasnije i glasnije ustati“, odlučan je Đurić.

Šljivančanin je već govorio na tribini SNS-a u Vršcu

Ranije ovog tjedna Šljivančanin je govorio na skupu SNS-a u Vršcu, rekavši da su mnogi „čestiti i dragi ljudi iz SNS-a“ bili njegovi vojnici, objavljeno je na internet stranici stranke.

Šljivančanin je na tribini u Vršcu najavljen kao osoba koja je svjedok toga da je „i u najtežim trenucima vrijedno braniti istinu i pravdu“. Na tribini je najavio da će uskoro biti izdana njegova nova knjiga U službi otadžbine.

Veselinu Šljivančaninu, majoru bivše JNA koji je bio zadužen za sigurnost, sudilo se u Haagu za „istrebljenje, ubojstvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu koje je, nakon pada Vukovara, potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici“. Osuđen je na kaznu od 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja. Nakon odslužene dvije trećine kazne pušten je na slobodu.

Udruženja tražila otkazivanje skupa

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Vojvođanski građanski centar uoči gostovanja Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke zatražile su „od vladajućih stranaka da prekinu podgrevanje nacionalizma kao predizbornog goriva i da kao prioritet postave odgovornost za očuvanje i unapređenje mira u regionu“.

Tražile su otkazivanje tribine u Beškoj, očekujući da se „zvaničnici Republike Srbije i političke stranke trajno distanciraju od svih lica osuđenih za ratne zločine, jer u suprotnom iskazuju jasnu podršku zločinačkoj politici i apsolutno nepoštovanje žrtava ratnih zločina“.

Organizacije opominju da ne postoji institut „bivšeg osuđenog ratnog zločinca“.

„Činjenica da je Šljivančanin odslužio kaznu zatvora ne menja nalaze iz presude koji potvrđuju njegovu odgovornost za dešavanja u Vukovaru 1991. godine. Umesto vlasti koja organizuje ovakve tribine, Srbiji je potrebna Vlada koja je spremna da se jasno distancira od ratnopropagandnih manifestacija, i preuzima odgovornost za doprinos miru i stabilnosti u zemlji i regionu“, zaključuju organizacije civilnog društva.

Osuda Građanske Vojvodine

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina osudila je napad na aktiviste Inicijative mladih na tribini Srpske napredne stranke u Beškoj, ocijenivši ga kao “neprikriven fašistički čin”, te zatraživši da počinitelje drastično kazne.

“U slučaj da vlast i ovo zlodelo pokuša prikriti i relativizovati političkom i medijskom manipulacijom, ova zemlja definitivno ulazi u period ozbiljnih unutrašnjih turbulencija, a posledice mogu da budu zaista užasne”, navodi koalicija.

“Činjenica da je Srpska napredna stranka organizovala tribinu na kojoj je promovisala osuđenog ratnog zločinca najbolje govori o njenom tzv. evropskom putu, a činjenica da su njeni aktivisti životinjski pretukli članove Inicijative mladih ukazuje u kom smeru ova zemlja na čelu sa SNS-om ide – u pravcu autoritarne države u kojoj će biti ugrožena fizička bezbednost svakome ko se usudi da izrekne kritičku misao”, nastavljaju.

Po njihovom stajalištu, “osnovno je pitanje da li će građani Vojvodine i cele zemlje mirno posmatrati svakovrsno nasilje koje SNS sprovodi proteklih godina u Srbiji, uz jačanje intenziteta i ubrzanje, ili će napokon odlučiti da mu se suprostavi”.

“Vreme je da odlučimo da li nam je stalo do slobode i dostojanstva ili mirno, pognute glave idemo u ropstvo uz vladavinu najgorih”, zaključuje se u reakciji Građanske Vojvodine. Tu koaliciju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija iz Pančeva, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar, Novi Sad i Centar građanskih vrednosti iz Subotice.

LSV: Sramni napad

I Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije osuđuje “brutalan fizički napad” na članice i članove Inicijative mladih za ljudska prava.

“Nedopustivo je i sramno pesničenje i šutiranje devojaka i mladića samo zato što su se usudili da skrenu pažnju na činjenicu da je krajnji trenutak da zaćute ratni zločinci kako bi se progovorilo o žrtvama.  Još je užasnije ukoliko su tačne informacije sa lica mesta da su batinaši iz obezbeđenja tribine SNS-a nakon prebijanja devojaka i mladića još demolirali njihove automobile i fotografisali tablice. Ukoliko odmah ne bude poznat identitet tih nasilnika i ako odmah ne budu zbog toga sankcionisani, biće sasvim jasno da policija u Republici Srbiji ima stranačka ograničenja u postupanju”, ukazuje LSV.

Iz te stranke su poručili kako “niko nema prava da tuče i zastrašuje, niko nema pravo da gura i sklanja kameru koja sve to snima i niko nema pravo da to toleriše”.

“Ako je neko zaboravio, Veselin Šljivančanin je u Haškom tribunalu osuđen na 10 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja oko 200 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u jesen 1991.godine. Oslobođen je nakon dve trećine odslužene kazne. A Beška, u kojoj je večeras trebalo da govori na tribini SNS-a, pored Hrtkovaca i Slankamena je jedno od mesta koje je obeležio progon građana hrvatske nacionalnosti mračnih devedesetih godina”, podsjećaju iz LSV-a.

Navode i kako “večerašnji incident umnogome podseća na samo hapšenje Šljivančanina 2003. godine kada je u neredima u Beogradu povređeno 46 policajaca, uništeno sedam policijskih džipova, dve marice, desetine privatnih automobila, kao i brojni prozori na zgradama, a tada je demoliran i sâm centar Novog Sada za što niko do danas nije odgovarao”.

Izvor: Al Jazeera