Dodik o sankcijama: Osjećam se ponosno, ovo nije kazna

“Osjećam se ponosno i ne osjećam ovo kao kaznu”, izjavio je u srijedu predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik povodom sankcija koje su mu izrečene iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Odluka je deplasirana, jer oni koji su je donijeli znaju savršeno da tamo nemam imovinu, pa nisu imali šta da blokiraju. Imovinu imam samo u Srbiji, ali nju ne doživljavam kao inostranstvo. Pod sankcijama sam raznih ljudi iz administracije već dugo vremena, ali ovo je samo objava”, rekao je on na konferenciji za novinare u Banjoj Luci i dodao kako nije iznenađen ovim potezom.

Na pozive da podnese ostavku rekao je: “Nemam pameti da racionalno odgovorim. Voljom naroda sam izabran, a ne voljom odlazeće administracije SAD-a”, dodao je.

Dodik je naveo kako su sankcije “lična odmazda” ambasadorice SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

‘Ciničan potez ambasadorice Cormack’

“Ona je lažno informisala Washington na osnovu uticaja muslimana koji utiču na politike Američke ambasade” u Sarajevu, naveo je predsjednik RS-a te dodao kako je poznato da SAD “nema izrazitu politiku prema ovom dijelu svijeta, a i da politiku kreiraju ambasadori”.

“Potez Cormack je ciničan potez prije odlaska odlazeće administracije. Ona je dokazani neprijatelj i nepoželjna osoba u RS-u i tražim da bude persona non grata u Bosni i Hercegovini”, naveo je.

Dodik je izjavio kako je za onakvu Bosnu i Hercegovinu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom, a kako je protiv, “i sad ću biti još više”, Bosne i Hercegovine koju “nameće odlazeća administracija SAD-a i njen poltron visoki predstavnik” međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

“Nikada se nisam ogriješio o Ustav RS-a, radio sam u interesu Srba i drugih građana RS-a. Ovo je dokaz da sam bio u pravu”, rekao je na kraju obraćanja medijima.

Prijetnja Dejtonskom sporazumu

Određivanje sankcija potvrdila je u utorak navečer ambasadorica Cormack u poruci objavljenoj na YouTube-kanalu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

“Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definirao i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. Odredba odobrava sankcije protiv osoba za koje je utvrđeno kako su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi s aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekla je Cormack.

Ona je istakla kako se Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju provedbi Dejtonskog sporazuma.

“Ova mjera predstavlja naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje”, dodala je američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini.

Kao rezultat sankcija, svaki dio Dodikove imovine ili interes za nju, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran, istakla je Cormack.

“Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju g. Dodika”, dodala je.

Vučić znao za sankcije

Sankcije predsjedniku RS-a potvrđene su i na zvaničnom sajtu Ureda za kontrolu imovine stranaca pri američkom Ministarstvu finansija.

Ovaj ured objavljuje imena organizacija i pojedinaca koji se smatraju prijetnjom i kojima se brani boravak i djelovanje u SAD-u.

Vršilac dužnosti direktora OFAC-a John E. Smith naveo je u saopćenju: “Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u utorak navečer kako je bio obaviješten da će se takvo nešto desiti, a i sam Dodik je rekao da je očekivao sankcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije