Voz iz Raške se jutros vratio u Beograd

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira (Tanjug)

Jutros u 03.56 sati na željezničku stanicu u Beogradu stigao je voz koji je u subotu trebalo da preveze putnike iz Beograda u Mitrovicu, a koji je zaustavljen poslije podne u Raški.

Kako su agenciji Tanjug kazali u tom preduzeću, svi putnici su stigli sigurno i voz se trenutno nalazi u garaži.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara krenuo iz Beograda za Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto poslije 20.30 sati.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz pravoslavnih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Putnicima za Kosovsku Mitrovicu osiguran je autobuski prijevoz do krajnje destinacije, dok su ostali vraćeni za Beograd.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Priština potezima koje je jučer preduzela, povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

On je kazao i da je odlučio da voz zaustavi kako bi se spriječili sukobi širih razmjera.

Thaci: Zabraniti ulazak voza

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je u subotu ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza, javili su kosovski mediji.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak voza na Kosovo”, izjavio je Thaci.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Reakcija EU-a

Evropska unija oglasila se povodom zahtjeva kosovske ministrice za dijalog Edite Tahiri da Brisel zaustavi voz na relaciji Beograd-Mitrovica, i Prištini poručila “da to nije njihov posao”.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančić u izjavi za prištinski Klan Kosova poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

“Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije treba da dogovore obje strane u duhu normalizacije odnosa”, rekla je Kocijančić.

Izvor: Agencije