U Mitrovicu bez problema stigao voz iz Kraljeva

Putnički voz na redovnoj liniji Kraljevo – Sjeverna Mitrovica stigao je bez problema na odredišnu stanicu, dan nakon što je u subotu u Raškoj zaustavljen voz koji je na probnoj vožnji trebalo da preveze putnike iz Beograda u Mitrovicu. U međuvremenu, u Beogradu zasjeda Savjet za nacionalnu bezbjednost.

Iako su jučer predstavnici vlasti u Beogradu više puta isticali da se uspostavlja željeznička veza između sjevera Kosova i centralne Srbije po prvi put nakon 18 godina, ljudi na sjeveru Kosova i do sada imaju redovnu željezničku vezu, izvijestio je Zoran Kosanović, reporter Al Jazeere.

“Voz koji je upravo stigao u železničku stanicu u Mitrovicu saobraća dva puta dnevno na relaciji Kraljevo-Severna Mitrovica. Neuspešan pokusaj uspostavljanja veze glavnog grada Srbije i severa Kosova željeznicom zapravo je trebalo da bude produžetak linije koja već godinama funkcioniše”, kazao je Al Jazeerin reporter.

Protest u Mitrovici

Protestni skup Srba održan je u sjevernom dijelu Mitrovice, sa kog je poručeno da zvanični Beograd neće dozvoliti nasilje nad Srbima na Kosovu i zatraženo poštovanje prava na slobodu kretanja.

Protestu su prisustvovali građani sa sjevera Kosova, predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za KiM, predstavnici općina sa srpskom većinom na Kosovu, studenti, predstavnici Srba u kosovskim institucijama i drugi.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je država Srbija u potpunosti uz njih i da brani njihovo pravo da se slobodno kreću, na taj način brani i slobodnu Srbiju.

Protest je protekao mirno, a okupljeni su nosili državne zastave i zastave kombinata Trepča.

“Promotivni” voz, koji je u subotu 14. januara krenuo iz Beograda za Mitrovicu, zaustavljen je u Raški od 16.30 sati, a za Beograd je krenuo natrag nešto poslije 20.30 sati.

Putnicima za Kosovsku Mitrovicu osiguran je autobuski prijevoz do krajnje destinacije, dok su ostali vraćeni za Beograd.

Redovna linija Kraljevo – Sjeverna Mitrovica saobraća od 25. oktobra 2013. godine, nakon otvaranja Željezničke stanice Kosovska Mitrovica – Sjever.

Od tada taj voz redovno saobraća dva puta dnevno u oba pravca, po redu vožnje koji je utvrđen između Željeznica Srbije i lokalne samouprave u Sjevernoj Mitrovici.

Između Kraljeva i sjevernog dijela Mitrovice saobraća novi dizel motorni voz, koji je do tada saobraćao samo do Zvečana.

Sjednica u Generalštabu

U Generalštabu Vojske Srbije počela je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost, kojom predsjedava predsjednik Srbije Srbije Tomislav Nikolić.

Sjednici prisustvuju premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Zoran Ðorđević, ministrica pravde Nela Kuburović i direktor policije Vladimir Rebić i načelnik Generalštaba VS-a general Ljubiša Diković.

Vučić je u subotu uvečer održao sjednicu Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti.

On je, na konferenciji za mediji u pauzi sjednice, upozorio da je Priština potezima koje je preduzela povodom ponovnog otvaranja željezničke linije Beograd – Mitrovica, pokazala da želi izazvati šire sukobe na zapadnom Balkanu.

Vučić je upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe jer, kako je istakao, Srbija to neće dozvoliti.

Zabrana ulaska

Predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je u subotu ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza, javili su kosovski mediji.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak voza na Kosovo”, izjavio je Thaci.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Izvor: Al Jazeera i agencije