Nikolić: Albanci žele rat

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će se svaki sljedeći pokušaj „privremenih institucija da izazovu sukob“, poput događaja vezanih za voz, „završiti loše“.

“Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori”, rekao je Nikolić novinarima nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Mi ćemo postupati u skladu sa Ustavom Srbije”, rekao je Nikolić i podvukao da je „Kosovo međunarodno-pravno deo Srbije“.

On je ukazao da je jučerasnji dan, bio na ivici sukoba.

“Pojavljivanje ROSU-a bio je znak da Abanci žele rat”, rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija od EU očekuje odgovor da li je tačna Mustafina izjava da su u svemu jučer imali njenu saglasnost.

Istakao je i da ubuduće jedina tema dijaloga mora biti voz, odnosno sloboda kretanja.

Ocijenio je da su postupci Prištine povodom voza bili “trzaji odlazeće američke administracije.”

Thaci: Spriječiti ulazak voza

Jučer je predsjednik Kosova Hashim Thaci naredio je ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hiseniju i generalnom direktoru policije Kosova Shpendu Ahmetiju da po svaku cijenu spriječe ulazak voza.

“Primjećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlaštenja na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjih poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cijenu onemogući ulazak voza na Kosovo”, izjavio je Thaci za kosovske medije.

Kosovski predsjednik je izrazio uvjerenje da će vlasti sa zakonskom odgovornošću ostvariti svoje ustavne i zakonske obaveze.

Danas je u Beogradu održana sjednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, kojom je presjedavao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. Povod održavanja sjednice bio je jučerašnji pokušaj uspostave željezničke linije Beograd-Mitrovica, prilikom čega je voz vraćen za Rašku iz sigurnosnih razloga.

‘Izazvati šire sukobe’

Vučić je u subotu uveče održao sjednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

On je, na press konferenciji, upozorio da je „Priština potezima koje je preduzela, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu“.

Vučić je upozorio i zamolio Albance na Kosovu „da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe jer, kako je istakao, Srbija to neće dozvoliti“.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz pravoslavnih manastira na Kosovu koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Izvor: Agencije