Vučić: Ratne igre Prištine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Priština, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd- Kosovska Mitrovica, „pokušala da izazove sukobe, širih razmera“.

Vučić je na vanrednoj press konferenciji rekao da su Albanci i njihove specijalne snage pokušale tokom dana da miniraju dio pruge, te da su kasnije danas poslale iz Lužana u Jarinje specijalnu jedinicu, sastavljenu isključivo od Albanaca, sa dugim cijevima, a sa ciljem da situaciju dovedu do sukoba.

Vučić je rekao je da je ta jedinica trebala uhapsiti mašinovođu i putnike, i da izazove sukobe.

„Za Kosovsku Mitrovicu krenuo je putnički voz, a ne tenk, ali se dešavaju gotovo neverovatne stvari“, prokomentarisao je.

Razočaran rekacijom

Vučić navodi da je o ovom incidentu obavijestio Visoku predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosna pitanja Federicu Mogherini, te kako je razočaran reakcijom Evropske unije na trenutnu situaciju.

Vučić kaže da će obavijestiti druge svjetske sile o reakciji kosovskih vlasti na puštanje spornog voza na sjever Kosova.

„Tokom večeri obavestićemo Rusiju, sutra i Kinu i potpredsednika SAD-a, da ih obavestim da se Priština igra “ratnih igara”“

Srbija to neće dozvoliti

Premijer Srbije je obraćanje medijima završio riječima da „Srbija želi mir“ i „Molimo vas da ne ubijate Srbe“, te da Srbija neće dozvoliti napade na svoj narod.

„Srbija želi mir, Srbe pozivam da ostanu mirni, a moja posljednje upozorenje i poziv Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe oružjem, jer Srbija to neće dozvoliti“, kaže Vučić.

Sa beogradske željezničke stanice jutros je krenuo voz do Kosovske Mitrovice, koji je trebalo da stigne do krajnjeg odredišta u 19.00 sati, ali se oko 16:30 kompozicija zaustavila u Raški, posljednjoj stanici prije linije sa Kosovom.

Na vozu je na više jezika ispisano Kosovo je Srbija, a unutrašnjost je dekorirana freskama iz srpskih manastira.

Izvor: Al Jazeera i agencije