Izetbegović: Nikolić pozvan u BiH, ali mu izgleda nije stalo

Stiče se utisak da Nikoliću baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH, kazao Izetbegović (Anadolija)

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobrodošao kad god odluči da dođe u Sarajevo, ali da se stiče utisak da mu “nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa”.

On je u intervjuu za banjolučke Nezavisne novine rekao da je Nikolić “više puta” pozivan da posjeti BiH.

“Odluka je njegova. Po onome što trenutno radi i govori, stiče se utisak da mu baš i nije posebno stalo do unapređenja dobrosusjedskih odnosa sa državom BiH na temelju međusobnog uvažavanja i poštovanja interesa i osjećanja svih njenih naroda i građana”, rekao je Izetbegović.

On je postavio pitanje “čemu prijem osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika u Predsjedničkom kabinetu u Srbiji” i dodao da “nije Krajišnika osudio neki ‘bošnjački’ sud, već Haški tribunal nakon procesa koji je trajao godinama”, prenosi agencija Tanjug.

“Nikolić je, po mom mišljenju, bespotrebno stao na stranu samo jedne politike u BiH. Naravno da predsjednik Srbije ima pravo na posebnu bliskost sa srpskim narodom, ona se podrazumijeva, ali bi bilo produktivnije i bolje za sve, pa i bosanskohercegovačke Srbe, ako bi ih Nikolić obeshrabrivao u separatizmu i težnji za dominacijom nad Bošnjacima u entitetu Republici Srpskoj (RS), mirio ih sa drugim narodima, sarađivao i primao ljude mira i sloge iz BiH, a ne osuđene ratne zločince”, tvrdi Izetbegović.

Problem nejednakosti

On je izjavio da postoji problem sa nejednakošću, neravnopravnošću i diskriminacijom Bošnjaka i Hrvata u RS i najavio nastavak borbe za osporavanje Dana RS-a.

“Sviđalo se to nekome ili ne, nastavit ćemo da se pravnim sredstvima borimo za uklanjanje diskriminacije i za jednakost svih građana na svakom dijelu teritorije BiH”, rekao je Izetbegović.

Na pitanje da li smatra li da bi Bošnjaci, kao najbrojniji narod u BiH, trebalo da pokažu dodatnu dozu tolerancije u odnosu na druga dva naroda, Izetbegović je odgovorio da su “Bošnjaci, Srbi i Hrvati po Ustavu BiH konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH”.

“Njihovi izabrani predstavnici ravnopravno učestvuju u radu i donošenju odluka u svim državnim institucijama. Ni u Predsjedništvu, ni u Vijeću ministara ni u Parlamentarnoj skupštini BiH niti jedna odluka u konačnom obliku ne može da bude donesena protivno volji demokratski izabranih ili imenovanih predstavnika bošnjačkog ili srpskog ili hrvatskog naroda, čak i onda kada je ta volja suprotstavljena volji većine svih drugih predstavnika u tim institucijama”, rekao je Izetbegović.

On je iznio tvrdnju da “Bošnjaci to poštuju i ne dovode u pitanje taj dejtonski sistem odlučivanja, koji osigurava branu od dominacije i zaštitu vitalnih nacionalnih interesa”.

“Bez obzira na to što su najbrojniji narod, Bošnjaci ne žele da dominiraju nad druga dva naroda bilo gdje u BiH. Zato nećemo trpjeti ni dominaciju nad nama ni na jednom pedlju BiH”, ocijenio je lider SDA.

Izetbegović smatra “da bi druga dva naroda, a naročito Srbi, trebalo da pokažu više razumijevanja za poziciju Bošnjaka, koji su u prošlom ratu najviše stradali i podnijeli najveće ljudske i materijalne žrtve, nad kojima je počinjen genocid, koji su masovno prognani sa svojih vjekovnih ognjišta na koja žele i imaju pravo da se vrate, kojima je BiH jedina domovina i koji žele da ta njihova jedina domovina bude sigurna, stabilna, cjelovita, funkcionalna i prosperitetna država ravnopravnih naroda i građana koji u njoj žive u miru, harmoniji i blagostanju”.

“Srbi i Hrvati treba da razumiju da Bošnjaci ne mogu da zaborave niti da gurnu pod tepih užasno zlo koje ih je poharalo u nedavnoj prošlosti. Možemo da praštamo, ali ne možemo da zaboravljamo”, naveo je on.

Zajednički život

Bošnjački član Predsjedništva BiH kaže da Bošnjaci “već godinama predano i strpljivo rade na pomirenju”.

“Nikada nismo i nećemo težiti osveti. Smatramo da kažnjeni moraju biti samo oni koji su počinili zločine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su na ovim prostorima živjeli izmiješani vijekovima i nastavit će tako da žive i u vijekovima koji nastupaju”, rekao je Izetbegović za Nezavisne.

On je ocijenio da “taj zajednički život ne smije da bude zatrovan mržnjom i osvetom”.

“Ali on ne može biti građen na lažima i obmanama, već mora da bude utemeljen na prihvaćanju istine, ma kako gorka i teška ona bila. Zajednički život i mir bit će postojani i trajni samo ukoliko se grade na zdravim temeljima istine i pravde. To su temeljna načela na kojima možemo i želimo graditi međusobno razumijevanje”, ocijenio je Izetbegović.

Upitan da li će insistirati na kažnjavanju pripadnika Oružanih snaga BiH koji su učestvovali na paradi povodom Dana RS-a i koju kaznu, po njegovom mišljenju, oni zaslužuju, Izetbegović je odgovorio da će “insistirati na sprovođenju istrage kojom će se utvrditi odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa” i dodao da će “zakon reći svoje”.

Izvor: Agencije