Video: Ledene mećave ponovo u Hrvatskoj

Nakon kratkotrajnog zatopljenja u Hrvatskoj su temperature ponovo počele padati.

Kako javljaju hrvatski mediji, kiša je prešla u snijeg u centralnim i istočnim krajevima te zemlje, a u gorju snijeg pada već nekoliko sati.

Zbog prepriječenih vozila, za saobraćaj je zatvorena autocesta A4 na dionici između Novog Marofa i Brezničkog Huma u oba smjera, izvijestila je Policijska uprava Varaždina, prenosi Hina.

Snježna mećava zahvatila je i Biokovo, gdje je zabilježeno blizu 20 centimetara snijega.

U Zagrebu blizu 150 ekipa zimske službe “Zagrebačkih cesta” posipa solju i sipinom kolnike i brdske linije.

Ranije je pet autobusa sa djecom zapelo na Sljemenu prilikom povratka sa skijanja, no nakon sat-dva ralice su probile put i autobusi su krenuli prema gradu, javlja portal Index.hr.

Obilnije padavine

Na Sljemenu je ostalo zarobljeno i više desetaka građana.

Na području cijelog Zagreba vozi se sporije, ponegdje i u kolonama.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju da tokom petka i u noći na subotu predstoje obilne padavine, ponajprije na Jadranu, gdje može biti i izraženijih grmljavinskih pljuskova.

Ekstremne količine padavina očekuju se i u gorskoj Hrvatskoj te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će u početku padati kiša, koja se smrzava u dodiru s tlom, a zatim, usljed pritjecanja hladnog zraka, prelaziti u susnježicu i snijeg.

U gorju je izgledno i stvaranje snježnog pokrivača visine od 15 do 35 centimetara, lokalno i više.

I u ostalim kopnenim područjima također će biti kiše, koja se može smrzavati u dodiru s tlom, a popodne će, uz zahladnjenje, prelaziti u susnježicu i snijeg.

Pritom se očekuje stvaranje snježnog pokrivača visine i do 25 centimetara.

Neprilike u Sloveniji

Veći dio Slovenije u petak popodne zahvatile su snježne padavine, a saobraćaj se odvija uz teškoće, te je zabilježeno i nekoliko saobraćajnih nesreća.

Snijega je na cestama najviše u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima zemlje, a snijeg će se do večeri proširiti prema zapadu, javlja Hina.

Više lokalnih cesta na području Celja i Maribora bilo je zatvoreno, a mnogo su posla zbog poledice imale i bolnice.

Samo u Ljubljani hitne službe primile su oko 200 pacijenata s lomovima, iščašenjima i kontuzijama, zbog čega su preopterećene, pa su svi koji mogu pričekati na intervenciju zamoljeni da do daljnjeg ne dolaze u ambulante.

Riječ je o prvom većem snijegu ove zime.

Izvor: Agencije