Srbija: Imamo 30 novih svjedoka protiv Haradinaja

Srbija tvrdi kako ima 30 novih svjedoka u proširenoj istrazi protiv kosovskog političara Ramusha Haradinaja, te zahtijeva njegovo hitno izručenje iz Francuske jer ne želi odustati od kaznenog progona.

Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović tvrdi da mu u Beogradu mogu osigurati pošteno suđenje.

Bivši premijer Kosova i vođa Alijanse za budućnost Kosova pušten je iz pritvora u Francuskoj do odluke suda o zahtjevu Srbije za izručenje zbog optužbi za ratne zločine.

“Nadamo se da će francuski pravosudni organi postupiti profesionalno i u skladu sa međunarodnim aktima. S obzirom da ispunjavamo sve uslove koji se tiču našeg zahteva za izručenje, nadamo se da će nam izručiti Hardinaja kako bi se postupak protiv njega završio pred organima Srbije”, rekla je Kuburović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Po njenim riječima, “Tužilaštvo za ratne zločine i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu spremni su da obezbede postupak, s obzirom da na postupke koji su se do sada vodili nije bilo primedbi”.

Potvrdila je kako su francuskim pravosudnim organima proslijeđena “tri velika registratora” u kojima se nalaze pisani iskazi svjedoka, brojne DNK analize, potvrde o smrti, kao i pravomoćne presude koje su donesene pred Višim sudom u Beogradu.

“Upravo će odgovornost svakoga za ono što je radio, doprineti pomirenju. Smatram da radi dobrih odnosa ne treba da dopustimo ovakve zločine”, navela je Kuburović.

‘Srbija ne prihvata lažnu pravdu’

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić rekao je da “Srbija neće odustati od gonjenja ratnih zločinaca”, dodajući kako vjeruje u profesionalizam francuskih pravosudnih organa. 

“Srbija šalje upozorenje da ne prihvata lažnu pravdu po kojoj su ubijanja i zločini protiv Srba dozvoljeni i dopušteni samo ako je u interesu velikih sila. Onako kako se odnosimo prema Srbima optuženim za ratne zločine tražimo da se svi drugi odnose prema onima koji su vršili ratne zločine protiv Srba”, rekao je Ðurić.

“Srbija će goniti optužene za ratne zločine makar na taj način bila jedina evropska zemlja koja štiti evropske vrednosti, dok druge članice to ne čine”, dodao je.

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Vlade Srbije kojoj je jedina tema bilo puštanje Haradinaja da se brani sa slobode, Ðurić je pročitao dijelove optužnice protiv bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova.

U optužnici su navedena ubijanja i silovanja, ali ne samo srpskih, već i civila druge nacionalnosti, naveo je Đurić.

Dačić: Srbija ne odustaje od progona

I ministar vanjskih poslova Ivica Dačić je kazao da Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja te će i dalje tražiti njegovo izručenje iz Francuske.

“Mislimo da EU valjda ima neke principe, a to je kažnjavanje ratnih zločina”, rekao je Dačić novinarima.

“Ako se političke odluke stavljaju iznad svih vrednosti i principa, a za Haradinaja postoji optužnica, kao i istraga o novim slučajevima. Ako je nesumnjivo da su ljudi počinili ratne zločine, i ako su političke odluke iznad toga, onda i Srbija zadržava pravo da se na isti način ponaša kada su drugi interesi u pitanju”, zaključio je Dačić.

Srbija će nastaviti s gonjenjem svih okrivljenih i optuženih za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost, zaključila je Vlada Srbije.

Sud u francuskom gradu Colmar odlučio je iz pritvora pustiti Haradinaja, oduzevši mu putovnicu i naloživši da se dva puta tjedno javlja policiji.

Srbija je prije tri dana poslala Francuskoj zahtjev za izručenje Haradinaja, a jučer je proslijedila i dopunu zahtjeva s pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Terete ga za zločine nad civilnim stanovništvom tokom 1998. i 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Haagu.

Prema Ministarstvu pravde Srbije, sud u Colmaru će uskoro zakazati ročište na kojem će Haradinaj biti saslušan te će nakon toga dati svoju procjenu i mišljenje o ispunjenosti uslova izručenje, javlja Tanjug.

Tek kad sudska odluka bude pravomoćna, konačnu odluku o zahtjevu Srbije donijet će Ministarstvo pravde Francuske.

Nikolić: Nagovještaj odbacivanja optužnice

Prema stajalištu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića puštanje na slobodu Ramusha Haradinaja do donošenja odluke o izručenju zapravo je nagovještaj odbacivanja optužnice Srbije po kojoj je i uhapšen.

“Smatram da je Evropska unija takvu direktivu dala svim državama članicama. U takvim odnosima neće biti pravde za nevine srpske žrtve ratnih zločina koje su počinili Albanci”, rekao je Nikolić za Večernje novosti.

Sam Haradinaj je pred sudom u Colmaru rekao da su optužbe Srbije koja ga tereti za ratne zločine – političke.

Kasnije se oglasio i putem Facebooka, napisavši kako je “više nego ikada uvjeren da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju”.

Haradinaj je po nalogu Srbije uhapšen i 2015. godine, na aerodromu u Ljubljani, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen.

Suđeno mu je i na Haškom sudu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Izvor: Agencije