Ivanić: Snosim odgovornost za 9. januar

Ivanić kaže da proglašavanje događaja od 9. januara državnim udarom više govori o frustraciji drugih, nego o pravnim aktima (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je kako „proglašavanje dešavanja od 9. januara državnim udarom, nečeg što je sasvim prirodno, više govori o frustraciji drugih, nego o pravnim aktima“.

On je govorio na prijemu u banjalučkoj kasarni “Kozara” povodom pravoslavnog Božića.

Opozicione stranke Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez ranije su saopćile kako „nema dvojbe da je došlo do mini državnog udara“ postrojavanjem pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske 9. januara.

Ivanić je istakao: „Ja sam dobro proučio pravne akte i našao način da sačuvam dignitet i lanac komande. To je bilo najbolje moguće rješenje“.

Dodao je kako je sve izvršeno u skladu sa zakonom.

„Zakonom je propisano da svaki član Predsjedništva postroji pripadnike OSBiH i to sam odlučio da uradim. Ljudi su izvršavali moje naređenje i sve u skladu sa pravilima Ministarstva odbrane, zajedničke i operativne komande. Ako ima ikakve odgovornosti, onda je to moja. Ja sam tražio pripadnike OSBiH i odredio sam mjesto i način i imam na to pravo.“

U obraćanju oficirima koji obilježavaju pravoslavni Božić, Ivanić je istakao kako je to praznik mira.

„Nadam se da ćete imati manje posla, da neće biti sukoba, poplava i da ćemo svi živjeti normalno“, rekao je on.

Dodik: Nema kompromisa o RS-u

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić kazao je kako „svi treba da živimo u miru i slozi“.

„Crkva propovijeda mir i jednakost među ljudima. Čovjek se ostvaruje u zajednici i samo kroz nju ima punoću življenja“, dodao je.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je kako je uvjeren da će BiH sa svim svojim problemima ostati stabilna i mirna. Istakao je kako RS ne dovodi u pitanje dejtonski okvir BiH, već „nasilje visokih predstavnika kojima je mijenjan taj sporazum“.

U svom obraćanju prisutnima na prijemu, Dodik je čestitao srpskim pripadnicima OS BiH i „Dan RS-a“, koji je neustavnim proglasio Ustavni sud BiH.

Kazao je kako se u OSBiH, „koje su stvarane da manifestuju jednu vrstu zajedništva, baštini i tradicija bivše Vojske RS-a, te da nema kompromisa kada je u pitanju stvaranje i postojanje RS-a“.

Jerinić je domaćin prijema povodom pravoslavnog Božića, koji je organizirala komanda Šeste pješadijske brigade OSBiH s komandama i jedinicama.

Raport i liturgija

Počasna jedinica Oružanih snaga BiH prethodno je u kasarni predala raport Ivaniću.

Sveta arhijerijska liturgija služena je u vojnoj kapeli Svetih mučenika jasenovačkih u kasarni “Kozara”.

I ranijih godina bila je praksa da se u toj kasarni organizira prijem u povodu pravoslavnog Božića, a svečanost je pratila i predaja raporta članu Predsjedništva BiH iz RS-a.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada