Državljani Srbije uhapšeni po potjernici Crne Gore

Ristić i Bogićević osumnjičeni su za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine (Interpol.int)

Viši sud u Kragujevcu odredio je ekstradicijski pritvor Predragu Bogićeviću (47), koji je ranije u petak uhapšen po potjernici Crne Gore, dok je Specijalni sud u Beogradu Nemanju Ristića pustio na slobodu, uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

Oni se u Crnoj Gori sumnjiče za organiziranje kriminalne grupe i pokušaj terorizma pred održavanje parlamentarnih izbora u toj državi, a ranije u petak uhapšeni su u Beogradu i Kragujevcu, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici Crne Gore, koja je za njima raspisana početkom decembra 2016. godine.

Viši sud u Beogradu izrekao je Ristiću mjeru zabrane napuštanja boravišta – teritorije Beograda i naložio da se svakog ponedjeljka javlja posebnom odjeljenju tog suda.

Namjeravali likvidirati Đukanovića

Ristić je upozoren da se protiv njega može odrediti teža mjera za osiguravanje prisustva i nesmetano vođenje krivičnog postupka ako bez odobrenja suda prekrši izrečenu zabranu, napomenula je glasnogovornica Višeg suda Bojana Stanković.

Ona je dodala da određena mjera može trajati do okončanja postupka za izručenje Ristića.

Crnogorsko tužilaštvo dalo je nalog za raspisivanje potjernice početkom decembra 2016. za dvojicom državljana Rusije i dvojicom državljana Srbije – Ristićem i Bogićevićem, koje sumnjiči da su organizirali kriminalnu grupu koja je za izborni dan planirala upad u Skupštinu, hapšenje i likvidaciju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Crna Gora vodi postupak protiv grupe od 18 državljana Srbije i dvojice državljana Rusije, a većina ih je u pritvoru u Podgorici.

Prethodno su crnogorski tužioci potvrdili da su o raspisivanju potjernica, koje se nalaze u Interpolovoj bazi podataka, obavijestili i svoje kolege u Srbiji.

Osim Bogićevića i Ristića, potjernice su raspisane i za ruskim državljanima Eduardom Širokovom (45) i Vladimirom Popovom.

Umiješanost i državljana Rusije

Još prije više od dva mjeseca glavni crnogorski tužilac Milivoje Katnić potvrdio je da su organizatori kriminalne grupe, za koju je naveo da je planirala terorističke napade i izazivanje nereda na dan izbora u Crnoj Gori, “nacionalisti iz Rusije”.

Katnić je tada napomenuo da “ne postoje dokazi da je i država Rusija umiješana”.

“Organizator je članovima kriminalne grupe jasno izdao naređenje da se premijer Crne Gore likvidira”, rekao je tada Katnić.

“Organizatori te grupe, a to su nacionalisti iz Rusije, kao početnu maksimu uzeli su da se vlast u Crnoj Gori, na čelu sa premijerom Milom Ðukanovićem, ne može promijeniti na izborima, već da se treba nasilno srušiti. Radi ovog nasilnog rušenja legalno izabrane vlasti, formirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta, koji su planirali da izvrše 16. oktobra”, dodao je Katnić.

Izvor: Agencije