Dodik: Lakše je pripadniku Al-Kaide ući u SAD, nego meni

Dodik nije ni dobio službeni poziv američke administracije da prisustvuje Trumpovoj inauguraciji, tvrdi Igor Crnadak (Tanjug)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji nije dobio redovnu vizu za odlazak u SAD, izjavio je kako je “vjerovatno nekom pripadniku Al-Kaide lakše ući u Ameriku”, nego njemu.

Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu prethodno je odbilo Dodikov zahtjev za diplomatsku vizu.

Dodik je za Nezavisne novine rekao kako “još nije dobio vizu za odlazak u SAD, a nije ga niko ništa ni obavijestio”.

“Ne znam da li je ili nije zahtjev odbijen. Uglavnom, suviše je kratko vrijeme da bih sada potvrdio avionske karte, da ih uplatim, da rezervišem hotel. Ide još ljudi sa mnom, a to nije mali novac. Nisam mogao da prihvatim da se to sve plati, a s neizvjesnošću dobijanja vize. Sa druge strane, da zbog toga trpi budžet Republike Srpske. Sad mi je žao što sam uopšte podnio zahtjev za vizu”, kazao je Dodik.

Vjeruje i kako će s novom američkom administracijom, nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću, “imati bolji kontakt”.

“Što se tiče ovog trenutka, nisam htio da trgujem interesima Republike Srpske i to nekima u Ambasadi SAD-a u Sarajevu nije odgovaralo. I zato sam 15 dana čekao vizu, što je nevjerovatno. Vjerovatno je nekom pripadniku Al-Kaide lakše ući u Ameriku, nego meni”, rekao je Dodik.

Crnadak: Dodik nije ni trebao na inauguraciju

Prethodno je iz Dodikovog kabineta potvrđeno kako su organizatori svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa obaviješteni da je morao otkazati najavljeni dolazak u Washington, jer još nije dobio vizu za ulazak u SAD.

“Predsjednik [Milorad Dodik] je zahvalio na pozivu koji je primio da učestvuje u svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa. Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobijanje vize je onemogućilo da se iste blagovremeno učine”, navedeno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

No, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, inače potpredsjednik Partije demokratskog progresa, ranije je izjavio kako Dodik nije dobio službeni poziv američke administracije da prisustvuje Trumpovoj inauguraciji.

“Dodik nema poziv zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv administracije SAD-a bio je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije desilo”, rekao je Crnadak.

Za pozivnicu koju je Dodik pokazao medijima, Crnadak napominje da je to “poziv jednog od Dodikovih lobista, kojeg je nedavno ugostio u Banjoj Luci zajedno sa suprugom”.

“Vidljivo je da se taj događaj ne dešava na samoj inauguraciji, nego u jednom od vašingtonskih hotela”, zaključio je Crnadak.

Izvor: Al Jazeera i agencije