Ramush Haradinaj pušten iz pritvora

Haradinaj je uhapšen po potjernici iz Srbije (AP)

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj zahvalio je građanima na podršci koju je dobijao prethodnih dana i dodao da je više nego ikada ubijeđen da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju.

“Dragi građani, prethodnih dana vaši glasovi i dostojanstvo sa svih krajeva svijeta, učinili su me ponosnim. Sada sam više nego ikada ubijeđen da nije bilo uzalud raditi za svoju zemlju”, naveo je Haradinaj na svom Facebook profilu.

Haradinaj je pušten iz pritvora u Francuskoj, potvrdio je ranije njegov advokat Arian Koci za kosovske medije.

Haradinaj je pušten do odluke francuskog suda o zahtjevu za izručenje iz Srbije, uz uvjet da se dvaput sedmično javlja francuskoj policiji te da se ne vraća na Kosovo, javlja KTV.

Haradinaju je oduzet pasoš.

Srbija je prije dva dana poslala Francuskoj zahtjev za izručenje Haradinaja, a danas je proslijedila i dopunu zahtjeva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Stefanović: Albanija se miješa u suverenitet Srbije

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović u pismu Interpolu istakao da zahtjev ministra unutrašnjih poslova Albanije Saimira Tahirija za ponovnu procjenu Crvene potjernice raspisane za  Ramushem Haradinajem, predstavlja grubo i nedopustivo miješanje jedne države u suverenitet Srbije.

U pismu glavnom sekretaru Interpola Jurgenu Stocku, Stefanović je podsjetio da je Srbija prošle godine jasno ukazala na sve pravne, činjenične i sigurnosne aspekte eventualnog razmatranja prijema Kosova u Interpol.

Stefanović je dodao da zahtjev albanskog ministra predstavlja i nedopustivo miješanje u osnovna načela rada Interpola koja se odnose na očuvanje suvereniteta članica i dobrovoljnosti u saradnji nadležnih institucija u području međunarodne operativne saradnje.

“Pravosudni organi Srbije apsolutno su suvereni i nezavisni prilikom vođenja istraga po pitanju krivičnih dela, bilo da su njihovi počinioci srpski državljani ili državljani bilo koje druge suverene države što takozvano Kosovo nije”, istakao je Stefanović.

Potpredsjednik Vlade Srbije podsjetio je i da je osnovno načelo Interpola da je svaka država članica suverena u donošenju odluka i sprovođenju međunarodnih pravila i preuzetih obaveza i istakao da primjer postupanja nadležnih organa Slovenije po međunarodnom nalogu, koji je naveden u zahtjevu albanskog ministra policije, nije pravilo u međunarodnoj policijskoj saradnji.

‘Politička konotacija’

Ministar je naglasio da su u Crvenoj potjernici za Haradinajem ispunjeni svi standardi tog instituta, kao i da je potjernica pripremljena i objavljena u skladu sa pravilima, procedurama i standardima Interpola.

“Duboko sam uveren da ekspertski karakter organizacije kakva je Interpol treba da očuva fokus na struku i samim tim da izbegava razmatranje ovih pitanja koja imaju očiglednu političku konotaciju koja nije u duhu Ustava Interpola”, zaključio je Stefanović.

Bivši premijer i vođa Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj je uhapšen u Francuskoj prošle sedmice, po nalogu za hapšenje koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Haagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, no Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 

Izvor: Agencije