Hiljade oboljelih od karcinoma bez lijekova u Federaciji BiH

Pacijenti oboljeli od karcinoma u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine ne primaju redovne terapije zbog nedostatka citostatika. U federalnom Fondu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja navode da nedostaje osam vrsta lijekova različite jačine. Najveći problem trenutno predstavlja nedostatak karboplatina, lijeka koji upotrebljava veliki broj pacijenata.

Spomenka Hadžić danas je zdrava žena, ali prije gotovo 20 godina nije bila. Bolovala je od karcinoma dojke, a operaciju i liječenje u Zagrebu platila kreditom. U Sarajevu je 1998. godine, kaže, to bilo teško ostvarivo, ali danas nije. Danas, međutim, vrhunski onkolozi ovdje, dodaje, nemaju čime liječiti ljude.

U udruženju “Renesansa” usijali su se telefoni od poziva zabrinutih žena i muškaraca koje je pogodila nestašica citostatika. Preostaje im da lijekove kupe sami, pa kasnije zatraže povrat novca.

“Ja nisam ni feninga refundacije dobila od ove države, nisam ni tražila, i to je moja stvar, ali jako dobro znam koliko to košta. I sad kad neko priča – ‘ma lako’, kaže, ‘to će se refundirati’… Mislim, ja ne znam je l’ bih plakala il’ bih se smijala. To je strašno! Kako ćemo refundirati? Odakle ljudima novac?”, kaže Spomenka Hadžić iz udruženja “Renesansa”.

Problem traje već sedam-osam godina, uvijek krajem jedne i početkom naredne godine, rekla je ona. Na pitanje koga krivi za takvu situaciju odgovara da tu nema pojedinačne odgovornosti.

Lijekovi stižu ‘sutra’

“To je jedan lanac, u kojem su svi krivi, od premijera, koji je trenutno ovaj, ali i od prethodnih godina, niko nije amnestiran, preko svih ministara, dakle, kompletne vlade, Parlamenta Federacije, do federalnog Fonda zdravstva”, ističe Spomenka Hadžić.

U Federaciji Bosne i Hercegovine onkološkim pacijentima trenutno nije dostupno osam vrsta citostatika, navode u entitetskom Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Neki od njih trebali bi stići u četvrtak, neki do kraja sedmice, a neki za sedam dana. Za lijekove karboplatin, cisplatin, vinkristin i tioguanin dobavljači nemaju pouzdanu informaciju o isporuci.

“Federalni Fond zdravstvenog osiguranja oglasio se saopštenjem u kojem objašnjava zašto ne mogu osigurati kontinuirano snabdevanje tom grupom lekova. Najpre zbog toga što citostatike uvoze od stranih proizvođača, multinacionalnih kompanija, za koje je tržište Bosne i Hercegovine, kažu, isuviše malo. Potom je tu problem nedostatka novca, pa obavezne kontrole kvaliteta, koja traje i do 20 dana, i faktor koji ih najviše ograničava – postupak javnih nabavki”, izvijestila je iz Sarajeva Al Jazeerina reporterka Nataša Kovačev.

U Zavodu pojašnjavaju da ih koče pojedine odredbe Zakona o javnim nabavkama. Nije jasno zašto se one godinama ne mijenjaju. Svakog dana kroz Kliniku za onkologiju u Sarajevu prođe 350 pacijenata, a uspješnost njihovog liječenja zavisi od toga da li će lijek primiti na vrijeme i u odgovarajućoj dozi.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO