Dačić: Grabar-Kitarović opet grubo napala Srbiju

Nezamislivo je da se u Njemačkoj ili Austriji igdje čuje ili vidi nacistički pozdrav, kao u Hrvatskoj, kaže Dačić (Tanjug)

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić smatra da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojim izjavama “još jednom grubo napala Srbiju”, te je poručio kako “pitanja iz prošlosti treba rešavati hladnom glavom”.

“Predsednica Hrvatske, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla je očiglednu laž. Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma – Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom ‘za dom spremni‘”, upitao je Dačić.

Grabar-Kitarović je u intervjuu za Hrvatsku televiziju odbacila optužbe za fašizam u Hrvatskoj koje stižu iz Srbije i kazala da u Hrvatskom saboru nema nijedne parlamentarne stranke koja zastupa neku fašističku ili ekspanzionističku politiku.

“Za razliku od toga u srbijanskom parlamentu imamo 21 zastupnika koji tvrde da je zapadna granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag. I zato je čak i njihov predsjednik [Tomislav Nikolić] na jednom skupu u Sarajevu izjavio da je to ozbiljan politički problem”, primijetila je Grabar-Kitarović.

Osvrtanje na NDH

No, Dačić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ukazao i na činjenicu da su ulice u hrvatskim gradovima ponijele imena ministra u vladi NDH-a Mileta Budaka, poznatom, kako je podsjetio, “po doktrini da srpsko pitanje treba rešiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu proteraju”.

Ukazao je i na proces rehabilitacije Alojzija Stepinca, kojeg je nazvao “vikarom ustaške vojske”, kao i “podizanje spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću koji je ubio ambasadora Vladimira Rolovića”.

“Hrvatska predsednica govori o [Vojislavu] Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj,” napomenuo je Dačić.

Po njegovim riječima, “svega toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije i nezamislivo je da se u Nemačkoj ili Austriji igde čuje ili vidi nacistički pozdrav, ili da neko u Nemačkoj da ulicu [Hermannu] Goeringu ili [Heinrichu] Himmleru”.

“I kako onda u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma? Podsetiću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala deo Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i celu Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Dačić.

No u jednom se slaže s predsjednicom Hrvatske – “da se treba okrenuti budućnosti i zato treba dijalogom i hladnom glavom rešavati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese”.

“Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja”, zaključio je Dačić.

Dodik: Izvor nestabilnosti je u drugom entitetu

Istodobno je i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik reagirao na isti intervju, u kojem je Grabar-Kitarović izjavila i kako se RS “ponaša kao zasebni identitet i gotovo kao samostalna država” te dodala: “Mislim da ih treba polako vratiti na zemlju”.

Dodik je odgovorio: “Izvor nestabilnosti je u drugom entitetu”.

Govoreći o stanju u BiH, Grabar-Kitarović je naglasila i kako “Republika Srpska nije nastala 9. siječnja, nego temeljem dejtonskih ugovora”.

“Cijela priča oko tog datuma ne samo da je veliki falsifikat nego je opet provokacija i jedan veliki mit koji se stvara”, smatra ona.

Podsjetila je i kako je predsjednik Republike Srpske najavio referendume koji bi mogli destabilizirati dalje BiH.

Dodik je odgovorio da “9. januar nije falsifikat, nego originalan datum kada je 1992. godine proglašena Republika Srpska, koja je u Daytonu dobila međunarodno priznanje”.

“I Federacija BiH, drugi dio Bosne i Hercegovine, nije stvorena u Daytonu, već je kao autentičan američki spoljnopolitički projekt stvorena u Washingtonu 1994. godine. Dakle, oba entiteta su bila realnost i prije dejtonske konferencije”, rekao je Dodik za RTRS.

Zahvalan bi bio Grabar-Kitarović, kako je rekao, da se u svojim budućim susretima sa svjetskim liderima, kada govori o BiH, “osvrne i na tu činjenicu, kao i na prijetnju od radikalnih islamskih grupa”.

“Od referenduma u Republici Srpskoj nije stradao niko, niti će, a od radikalnih islamskih grupa dnevno u svijetu gine na stotine ljudi. Zato pozivam predsjednicu Hrvatske da se ne plaši demokratskog izražavanja volje jednog naroda, jer, kako nedavno i sama reče, veliki broj ratnika islama vraća se u BiH, i to je ono čega treba da se plaši cijeli region”, poručio je Dodik.

Grabar-Kitarović: Srbija mora promijeniti retoriku

Grabar-Kitarović je prethodno rekla da “Hrvatska u Srbiji želi imati političkog partnera s kojim ćemo rješavati otvorena pitanja, a do teških pitanja još nisu ni došli”.

“No, Srbija treba promijeniti svoju retoriku jer nikome ne pomaže. Uvijek sam za konstruktivni pristup, neću se vraćati u prošlost, Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu, Oluja je bila legitimna operacija, Srbija to neće nikad priznati, no možemo ići dalje u svojim odnosima”, poručila je Grabar-Kitarović.

Na pitanje kako komentira govore na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, predsjednica je odgovorila da se slaže s ministrom vanjskih i europskih poslova Davorom Ivom Stierom koji je to nazvao Miloševićevom retorikom.

“Hrvatskoj ne treba nitko soliti pamet, pogotovo kad ima toliko toga za počistiti doma. Nećemo dopustiti da nas šamaraju, nećemo voditi verbalne ratove, čvrsto ćemo štititi svoje interese”, odlučna je Grabar-Kitarović.

Smatra i da sada, u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, “Srbija jednostavno podilazi vlastitoj javnosti i gradi mitove”.

Izvor: Agencije