Srbija tvrdi da ima nove dokaze protiv Haradinaja

Haradinaju je suđeno na Haškom sudu za ratne zločine, ali je oslobođen svih optužbi (EPA)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo je Ministarstvu pravde naredbu o proširenju istrage protiv kosovskog političara Ramusha Haradinaja s novim dokazima koja će do kraja tjedna biti prevedena i proslijeđena Francuskoj radi odluke o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Srbije prethodno je proslijedilo zahtjev za izručenje Haradinaja uz prateću dokumentaciju o istrazi za zločine za koje se sumnjiči, a koja je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage odnosi se na djela koja nisu bila obuhvaćena istragom koja se protiv Haradinaja vodila, a na osnovu koje je raspisana potjernica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za kaznena djela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen, prenosi Tanjug.

Novi dokazi

Srpski pravosudni organi tvrde da posjeduju nove dokaze koji nisu bili predstavljeni u Haagu.

Haradinaj je prošle srijede lišen slobode u Francuskoj po potjernici koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine. Trenutno se nalazi u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica, već je taj predmet još u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za ratne zločine.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja.

Skupovi podrške na Kosovu

Istovremeno, u više kosovskih gradova održavaju se skupovi podrške Haradinaju.

Organizator skupova, opozicijska Alijansa za budućnost Kosova kojoj je Haradinaj na čelu, traži od kosovske Vlade da prekine dijalog sa Srbijom sve dok Beograd ne povuče potjernice za građanima Kosova.

Premijer Kosova Isa Mustafa ranije je izjavio da su potjernice Srbije nezakonite i imaju svrhu provokacije.

Od završetka rata na Kosovu, po potjernicama Srbije hapšeno je više kosovskih dužnosnika, ali su svaki put pušteni na slobodu.

Izvor: Al Jazeera i agencije