Skupština Kosova nije izglasala rezoluciju o Haradinaju

Haradinaj se u francuskom pritvoru nalazi od prošle srijede (EPA)

Skupština Kosova nije izglasala niti jednu od dvije predložene rezoulicije o pritvaranju predsjednika Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramusha Haradinaja ni poslije više od 11 sati rasprave.

Pred zastupnicima se našao prijedlog rezolucije koju je, zajedno sa Samoopredjeljenjem i Inicijativom za Kosovo, dala Haradinajeva stranka i kojom se tražilo njegovo bezuvjetno oslobađanje, povlačenje svih nezakonitih optužnica i naloga za hapšenje podnesenih od Srbije te prekid razgovora sa Srbijom u okviru Briselskog dijaloga.

Vladajuća Demokratska stranka Kosova i Demokratski savez Kosova predložili su rezoluciju u kojoj su dva prva zahtjeva identična kao i u rezoluciji opozicije, ali bez zahtjeva za prekid razgovora sa Srbijom.

Glasanjem niti jedna od dvije rezolucije nije dobila potrebnu većinu, pa je sjednica okončana bez konkretne odluke.

Najavljene demonstracije

Ramush Haradinaj je uhapšen prošlog tjedna u Francuskoj, po nalogu za hapšenje koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njemu je suđeno i na sudu u Haagu, ali je 2012. oslobođen svih optužbi, no Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen. 

Francuski sud u Francuskoj je dan nakon hapšenja odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtjev za izručenje. Ministarstvo pravde Srbije taj je zahtjev jučer i službeno poslalo.

Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj javio je kako su za danas na Kosovu najavljeni prosvjedi na kojima će građani ponovno zatražiti Haradinajevo oslobađanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije