Prijava za plagiranje protiv hrvatskog ministra

Pavo Barišić, Ministar znanosti i obrazovanja, Hrvatska
Odbor je utvrdio da je Pavo Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta Stephena Schlesingera (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Povodom prijave četvorice znanstvenika koji su ministra znanosti i obrazovanja Hrvatske Pavu Barišića optužili za plagiranje više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u jednom svojem članku, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) donio je na sjednici 21. prosinca 2016. odluku prema kojoj je ocijenio kako je prijava djelomično opravdana te utvrdio da je Barišić, ne navodeći izvore, preuzeo dijelove teksta američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Kako stoji u odluci, na redovitoj 22. sjednici Odbor je jednoglasno utvrdio da je prijava Tomislava Bracanovića, Pavela Gregorića, Tomislava Janovića i Davora Pećnjaka protiv ministra Pave Barišića “djelomično opravdana” te je utvrdio “kršenje čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO-a od strane prof. dr. Pave Barišića u smislu ‘plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora’ bez navođenja izvora podataka”.

“Uvažavajući ‘pravila, tj. posebnosti predmetne akademske discipline vezano uz konvenciju, stil i očekivanja načina citiranja objavljenih djela’ (čl. 8. st. 3 Etičkog kodeksa OEZVO), OEZVO smatra prijavu opravdanom u dijelu koji se odnosi na preuzimanje dijelova komentara Stephena Schlesingera objavljenog u elektronskom mediju, bez citiranja tog izvora u predmetnom članku prof. dr. sc. Pave Barišića”, stoji u odluci.

Četvorica znanstvenika prijavu protiv Barišića podnijela su 11. veljače 2011., tvrdeći kako je u svojem članku na engleskom jeziku “Does Globalization Threaten Democracy”, objavljenom 2008. u časopisu Synthesis philosophica, plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora, pri čemu nije naveo autore.

Odbor: ‘Opravdana i Barišićeva prijava’

Na istoj sjednici Odbor je donio i mišljenje povodom prijave koju je Barišić u ožujku iste godine podnio protiv četvorice znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat, zbog kršenja Etičkog kodeksa Odbora, tvrdeći kako su prenošenjem neistinitih tvrdnji naškodili njegovoj časti i ugledu te zbog vrijeđanja dostojanstva i stvaranja neprijateljskog radnog, nastavnog i akademskog okruženja.

Odbor je Barišićevu prijavu ocijenio opravdanom, ustvrdivši kako su “dostavljanjem prijave na znanje dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata stvarali neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje uznemiravanjem'”.

Barišić je u utorak priopćio kako je prijava četvorice znanstvenika pravodobno riješena, ocijenivši da njezino “neosnovano naknadno” stavljanje na dnevni red OEZVO-a predstavlja neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna.

“U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za ‘naknadno’ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena”, ističe Barišić u priopćenju.

Navedenu prijavu nadležna su etička tijela Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Zagrebu još prije šest godina odbacila kao neosnovanu, uz nedvojbeni zaključak mjerodavnih etičkih tijela kako nije riječ o “plagijatu ni o njegovim pojavnim oblicima”, napominje, ističući kako pojedini mediji i novinari pokušavaju nametnuti dojam da se predmet tek sada rješava.

Barišić je ocijenio kako je “naknadnim” stavljanjem na dnevni red bivši predsjednik Odbora za etiku, akademik Vlatko Silobrčić, kao član Predsjedništva političke stranke Pametno, zlorabio visoko etičko tijelo koje imenuje Hrvatski sabor za političke obračune.

Silobrčić je odbacio optužbe ministra Barišića kao nelogične i nesuvisle te izjavio da ga članstvo u stranci ne sprječava da prosuđuje o znanosti kojom se bavi cijeli svoj radni vijek.

“Njegovu optužbu odbacujem kao nelogičnu i nesuvislu i ona bi sama po sebi bila dovoljna da se gospodin ministar povuče s tako važnog mjesta”, rekao je Silobrčić za Hinu.

“Iskreno, ne razumijem tu optužbu. Zašto bih kao član jedne stranke bio onemogućen da prosuđujem o plagijatima kad se iz mog kurikuluma vidi da sam se cijeli radni vijek bavio tim pitanjima? Bavio sam se metodologijom pisanja, 20 godina bio sam glavni urednik časopisa Periodicum Biologorum, jednog od najboljih znanstvenih časopisa u bivšoj Jugoslaviji, napisao sam knjigu o tome kako se pišu i ocjenjuju znanstveni radovi, bio sam član savjeta urednika Europske udruge urednika časopisa…”, kazao je Silobrčić.

Pozivi na ostavku

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zatražio je u utorak Barišićevu ostavku nakon što je objavljeno da je OEZVO potvrdio da je Barišić preuzeo dijelove znanstvenog teksta, a da nije naveo izvor.

Na konferenciji za tisak Vrdoljak je presudnim ocijenio to što je je “Barišić svjesno lagao” i postavio pitanje kako će učitelji moći tražiti od djece da ne prepisuju kada je prvi čovjek znanosti i obrazovanja plagijator. Vrdoljak je zatražio od premijera Andreja Plenkovića da razriješi dužnosti Barišića ako on sam ne podnese ostavku.

Stranka Pametno pozdravila je mišljenje OEZVO-a te pozvala premijera Andreja Plenkovića da Barišića žurnim postupkom smijeni.

“Pametno pozdravlja mišljenje saborskog Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju (OEZVO) kojim je nepobitno utvrđeno plagiranje od strane ministra Barišića te poziva premijera Plenkovića da, uvažavajući to mišljenje, žurno smjeni g. Barišića”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica stranke Marijana Puljak.

Odluku OEZVO-a komentirao je na Facebooku i saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović istaknuvši da će predsjednik vlade Andrej Plenković, ne smijeni li ministra Barišića, “nepovratno srušiti svaku vjerodostojnost svoje vlade i poslati neoprostivu poruku učenicima i studentima da se plagijat može tolerirati”.

Izvor: Agencije