Uhapšeni policajaci sa tajnog zadatka u Potočarima

Pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja (Al Jazeera)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je za Al Jazeeru Balkans da su bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanja MUP-a Srbije – Milan Dumanović i Mladen Trbović, uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo odavanje službene tajne.

U MUP-u Srbije navode da su uhapšeni po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Kako Al Jazeera neslužbeno saznajemo, oni bi trebali biti saslušani u ponedjeljak.

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine.

U Sindikatu policije “Sloga” navode da je nejasno o kakvim službenim tajnama je riječ, s obzirom na to da je Trboviću prekinut radni odnos u disciplinskom postupku prije nekoliko mjeseci, dok je Dumanović premješten na mjesto službenika policijske uprave Pančevo.

Krivične prijave protiv vrha policije

Prethodno su, u subotu popodne, Dumanović i Trbović privedeni zbog navoda da su odali službenu tajnu. Tad im je u policiji određeno zadržavanje od 48 sati, kao rok u kojem su ih trebali saslušati.

Dumanović i Trbović podnijeli su ranije krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Oni su prijavili Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanja, te njegovog zamjenika Tomislava Radovanovića i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bh. entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

Izvor: Al Jazeera