Srbija: Gradnja stanova za izbjeglice iz BiH i Hrvatske

Izgradnju stanova sa 2,3 miliona eura finansira grad Beograd (Reuters)

U naselju Ovča kraj Beograda danas će biti položen kamen temeljac za izgradnju 235 stanova za izbjeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Stanovi se grade donatorskim sredstvima, uz učešće Srbije, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Kamen-temeljac položit će ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je i predsjednik Komisije Vlade Srbije za koordinaciju procesa trajne integracije izbjeglica.

Najavljeno je da će u Ovči biti i šef Delegacije EU-a u Srbiji Michael Davenport, ambasadori SAD i OSCE-a, Kyle Scott i Peter Burkhard, predstavnica Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice Franceska Bonelli i komesar za izbjeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić.

Regionalni program

Izgradnju stanova sa 2,3 miliona eura finansira grad Beograd koji je osigurao građevinsko zemljište, dokumentaciju i infrastrukturu, dok ostatak sredstava osigurava Banka za razvoj Vijeća Evrope.

Stanovi bi, kako je ranije najavljeno trebalo da budu završeni do kraja 2017. godine, navodi agencija Beta.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BIH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da osigura trajna stambena rešenja za blizu 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regiji.

Izvor: Agencije