U toku formiranje Zajednice srpskih opština

Razgraničenje južnog i sjevernog dijela Mitrovice bit će jedno od pitanja dijaloga (EPA)

Proces formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu pokrenut je s mrtve tačke, istaknuto je tokom predstavljanja Upravljačkog tima Zajednice srpskih opština u Briselu.

Predstavnik tima Dejan Radojković rekao je da će se hitno krenuti sa izradom Statuta i uspostavljenjem zajednice, čime bi kolektivna prava Srba na Kosovu bila uspostavljena u punoj mjeri.

Dodao je da će tada biti stvoreni neophodni preduslovi za povratak Srba na Kosovo.

Tehnički dijalog

Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova je kazao: “Ovaj put ovaj proces kreće uz punu podršku Vlade u Prištini i svih relevantnih političkhi činilaca, što je jako bitno da konačno možemo da se bavimo stručnim dijelom posla, izradom Statuta i realizacijom svih prvih šest tačaka Briselskog sporazuma”.

U Briselu je sinoć završen prvi dan razgovora u okviru nove runde tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Osnovna tema jučerašnjeg sastanka ekspertskih grupa bila implementacija dogovora o slobodi kretanja, odnosno pitanje korištenja registarskih tablica za vozila sa Kosova.

Posljednjeg dana razgovora, u petak, delegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, razgovarat će o razgraničenju južnog i sjevernog dijela Mitrovice.

Izvor: Al Jazeera i agencije